(NaturalNews) Сау Палмето (Serenoa repens) е малка палма с родина югоизточната част на Съединените щати и се характеризира с широко стебло и големи листа във формата на копие. Растението носи тъмночервени плодове с размер на малина, които имат дълга история на употреба както като храна, така и като лекарство. Американските индианци особено много почитат тази билка, заради значителните ѝ лечебни свойства.

Макар Сау Палмето да е била използвана през цялата история за лечение на кашлица и простудни заболявания, астма, мигрени, бронхит и синдром на тазова болка, тя е най-известна с лечението на косопад, уголемена простата и инфекции на пикочните пътища.

Загуба на коса

Има добра причина, поради която толкова много продукти за коса съдържат екстракти от тази билка. Тези скромни кръгли плодове наистина помагат на нашата коса и изглежда са особено ефективни при лечение на андрогенна алопеция или женска и мъжка плешивост. Например, едно изследване, публикувано в списанието „Алтернативна и допълнителна медицина“ през април 2002 г. установява, че 60 на сто от мъжете получавали активна формулировка, съдържаща Сау Палмето като основна съставка, показват подобряване на растежа на косата.
Въпреки, че учените за момента не могат да разберат как точно работи билката в това отношение, някои изследвания – като например това от списанието Herbal Pharmacotherapy през 2005 г. – показват, че билката функционира като инхибитор на 5-алфа-редуктаза. 5-алфа-редуктаза е ензим, който превръща тестостерона в дихидротестостерон, който е молекула, отговорна за загуба на коса.

Увеличена простата

Многобройни проучвания показват, че Сау Палмето е ефективна при лечение на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), което е известно като разширение на простатата. Изследване, публикувано в The Cochrane Database of Systematic Reviews е установило, че билката „произвежда подобно подобрение в пикочните симптоми на финастерид (синтетично лекарство, използвано за лечение на ДПХ) и е свързано с по-малко нежелани реакции от лечението.“ Освен това, заключението на Drugs & Aging е, че Сау Палмето „се понася добре и има по-голяма ефикасност от плацебо и сходна ефикасност на финастерид в подобряване на симптомите при мъжете с ДПХ.“

Инфекции на пикочните пътища

Тъй като Сау Палмето е силен диуретик, не трябва да бъде  изненада, че тя може да помогне за лечение на инфекции на пикочните пътища (ИПП). Например, шестмесечно проучване, публикувано в „Урология„, открило, че билката може да подобри симптомите при мъже с инфекции на пикочните пътища, в сравнение с плацебо. Въпреки това, учените също така отбелязват, че билката нямала значително въздействие върху сексуалната функция.

Сау Палмето е нетоксичен и може да бъде закупен във вид на сушен плод, капсули на прах, течни тинктури и таблетки. Въпреки че може да се консумира под формата на чай, неговите активни съставки (мастни киселини) не са разтворими във вода, така че чаят може да не е ефективен при лечение на горепосочените състояния.


Източник: www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *