Силата на докосването има невероятни лечебни способности

(NaturalNews)

Силата на докосването е изтъквана от мнозина, които вярват, че тя има способността да стимулира имунната система и помага на хората да се лекуват. Неведнъж е доказано, че това е вярно; докосването има много ползи за здравето, вариращи от намаляване на стреса дори до създаване на по-младежки вид.

“Докосването е много по-сложна система, отколкото сме мислили”, казва Матю Д. Хертенщайн, доктор, доцент по психология в Университета DePauw в Индиана. Изявлението му е в съответствие с многобройни проучвания, които показват, че съществува връзка между докосване и здравословни подобрения.

Например, Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил проучване откри, че когато партньори споделят канапе за двама само за 10 минути, при жени преди менопауза се проявява понижение на кръвното им налягане. Същите изследователи също така забелязват, че прегръщането, не само от романтични партньори, насърчава по-добро здраве чрез намаляване на сърдечния ритъм.

Други проучвания са установили, че силата на докосването е от полза за тези, които решават предизвикателни математически уравнения. Тези, които са получили масаж на стол изпитват намаляване на стреса, и като резултат, показват по-добри математически умения и получават повече удоволствие при изпълнение на задачата, отколкото преди с масажа.

Други начини, чрез които докосването помага за подобряване на цялостното здраве


Стимулира допамина

Притокът на допамин, известен още като хормон на удоволствието, е това, което кара хората да се чувстват добре. Ниските нива са свързани с депресия, както и невродегенеративни заболявания като Паркинсон.

Прегръдките, обаче, стимулират мозъка да освобождава допамин, предоставяйки положителни, мотивационни чувствата за тези, които се прегръщат.

Предотвратяване на заболявания

Според Института за изследвания на докосването към Университета на Маями, докосването има способността да предотвратява заболявания и укрепва извънредно здравето. В действителност, повече от 100 от техните изследвания са показали връзка между докосването и намаляване на болката, подобряване на имунните системи при пациенти с рак и по-бърз растеж при недоносени бебета.

Младежко излъчване, по-добра кожа

Експерти предполагат, че по-интимните видове докосване и обич във формата на любене също има ползи. Дерматоложката д-р Ейми Векслер казва, че сексуалната активност до три пъти седмично може да помогне за възстановяване на кожата.

“Когато правите секс, вие къпете кожата си в анти-възпалителни молекули, като окситоцин и бета ендорфини. С напредване на възрастта ние не оздравяваме и не се възстановяваме толкова бързо. Но правенето на секс може да върне часовника назад”, казва тя.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: AntoniaВашият коментар