(NaturalNews) 

Хеликобактер пилори е опортюнистична бактерия, която може да заразява и да се разпространява бързо при хора с компрометирана имунна система. Докато в малки количества тази бактерия е естествена и полезна за нашето тяло, тя може да бъде изключителна опасна, ако бъде оставена да се размножава без контрол. Тази инфекция е водеща причина за стомашни язви, лошо храносмилане и рак на стомаха.

Смята се, че над 50% от населението на света има повишени нива на Х. пилори. Този микроорганизъм може да се разпространи много бързо чрез слюнката, така че е лесно да се предава. Много  често цели семейства са с положителен тест за тази инфекция.

Опасностите от инфекция с Х. пилори:

Х. пилори е много сложен микроорганизъм, който има невероятни адаптивни предимства, които му дават възможност да оцелява в суровата среда на стомаха. Той произвежда ензим, наречен „уреаза“ който разгражда уреята в стомаха във въглероден диоксид и амоняк. Това предизвиква оригване и халитоза (лош дъх) при хората, както и неутрализира киселинните ефекти на солната киселина.

Солната киселина е необходима за създаване на киселинна среда в стомаха за храносмилане на протеин и йонизиране на минералите. Също така това стимулира отделяне на жлъчка от жлъчния мехур за ефективно метаболизиране на мазнините в тънките черва. Ако тези основни функции не работят оптимално, ние развиваме риск от анемия, проблеми с щитовидната жлеза, остеопороза и автоимунно заболяване.

Секрецията на мукус предпазва стомашната лигавица от дразнене от хранителни продукти и микроорганизми. Хеликобактер пилори намалява способността на стомаха да произвежда мукус и дразни лигавицата на стомаха. Това създава тихо ниво на възпаление и силно дразнещо задействане на рецепторите за болка. Това е патогенезата на стомашните язви.

Още предизвикателства с Х. пилори и грам-отрицателни бактерии:

Х. пилори е грам-негативна бактерия, което означава, че има две клетъчни стени. Грам-положителните бактерии имат една клетъчна стена. Този двоен външен слой предпазва бактерията и я прави по-трудна за влиянието на антимикробни лекарства и билки. Други грам-отрицателни бактерии включват Салмонела, Е.коли, Шигела и други.

Повечето лекари се опитват да убият всякакви форми на бактериална инфекция с антибиотици. Въпреки това, грам-негативните бактерии съдържат „ефлуксни помпи“ в техните клетъчни стени, които имат способността да  разпръсват антибиотичните медикаменти. Това предпазва микроорганизмите и може да бъде изключително опасно за индивида. Ефлуксните помпи помагат на микроорганизма да оцелява, да се адаптира и да развива резистентни способности към антибиотици.

Материалът на клетъчната стена на грам-отрицателните бактерии, също така е много мощен възпалителен медиатор. Този материал, наречен липополизахарид (LPS), е изключително токсичен за черния дроб и когато се освобождава в големи количества в кръвния поток, той задейства главни възпалителни процеси в тялото. LPS се нарича още ендотоксин и е една от основните причини, защо синдрома на ‘течащото черво’ е толкова опасен за организма.


Най-честите симптоми, свързани с инфекция на Х. пилори:

  • Коремна болка (лека-тежка)
  • Подуване на корема
  • Оригване и стомашен рефлукс
  • Постоянен лош дъх
  • Леко гадене


Други проблеми, които могат да бъдат причинени от инфекция с Х. пилори включват пернициозна анемия, което е дефицит на B12. Стомахът ви произвежда протеин, наречен „вътрешен фактор“, който позволява на тънките черва да абсорбират В12.

Х. пилори засяга способността на стомаха да произвежда вътрешен фактор, което причинява този проблем. Основните симптоми, свързани с пернициозна анемия са постоянна умора, задух, бледа кожа, подуване на езика и гадене.

Х. пилори нарушава храносмилателния процес, така че може да доведе до възпаление на червата и стомашно-чревната пропускливост. Това състояние на течащи черва също може да причини желязо-дефицитна анемия, раздразнителни симптоми на червата с променливи диария и запек и улцерозен колит.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

2 thoughts on “Симптомите и опасностите от инфекция с Хеликобактер пилори”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *