Голямо-светло-слънце

(NaturalNews) Слънчевата светлина може да намали проблеми с очите, показва ново проучване. В допълнение към многото предимства от прекарване времето на открито, проучване сега доказва, че късогледството, известно също като миопия, е по-рядко срещано сред децата, които прекарват повече време на открито всеки ден.

Изследването, което е публикувано в Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), наблюдава две групи от първокласници в Китай. Едната група е окуражавана да прекарва допълнителни 40 минути игра на открито, докато другата не е. След три години, тези, които са били навън по-често са имали 23 процента по-малка поява на късогледство от другите.

Смята се, че близо половината от децата в САЩ страдат от късогледство. Състоянието е дори по-разпространено в Китай и повечето от Източна Азия. В момента няма известни лечения, които да го предотвратят напълно.

Какво е миопия?

Миопия е медицинско състояние, обикновено известно като късогледство. Хората с миопия не могат ясно да възприемат обекти в далечината, въпреки че могат да виждат обекти, които са в близост до тях. Късогледството възниква, ако очната ябълка е удължена или ако има кривина на роговицата, ясното покритие на окото. Ако светлината, идваща в окото не е фокусирана правилно, отдалечените обекти изглеждат размазани.

Смята се, че 30 процента от американците имат миопия. Състоянието се влошава още повече от напрежението на очите, причинено от четене, гледане на компютърни екрани или използване на мобилни телефони. Миопията обикновено се наблюдава по време на ранните години на обучение на детето. Окото продължава да расте до 20-годишна възраст, така че състоянието може да се получи по всяко време преди това. Миопията може също да се развие по-късно в живота от тежка форма на напрежение в очите или от здравни състояния, като например диабет.

Един от първите показатели на късогледство е неспособността да се вижда училищната черна дъска или телевизионен екран. Състоянието може да се коригира с очила, контактни лещи или лазерна хирургия. Друг нехирургичен вариант е терапия за пречупване на роговицата, която включва носенето на специални контактни лещи, които причиняват промяна в кривината на роговицата и да стане по-плоска, като по този начин причинява по-малко размазване от навлизащата светлина в окото.

Излагането на слънчева светлина предотвратява късогледство

Изследването върху слънчева светлина и визия е проведено от д-р Мингуанг Хи от университета Сун Ятсен от Гуанджоу. В продължение на три години са наблюдавани 1900 първокласници от дванадесет различни училища в същия район. Шест от училищата са имали нормален училищен график, а останалите шест са позволили на децата да играят навън за 40 минути повече всеки ден. Родителите на тези във втората група също са били насърчавани да позволяват на децата си да играят навън по-често.

До края на тригодишния период на научни изследвания, 39,5% от децата от училищата, които не са имали допълнително време за игра на открито, са развили миопия. От друга страна, децата, които са били навън по-често са регистрирали 30,4% честота на късогледство, показваща 9.1% разлика между двете групи.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития, това изследване добавя към вече дългия списък от ползи, които бихме могли да получим от дейности на открито – Витамин D за кожата, подобряване на настроението, превенция на болестите и дори намаляване на рак.

Изводът: играта навън, прекарване на времето на открито, насладата на природата и излагането на правилното количество слънчева светлина е добро не само за очите, но и за тялото и душата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Melanie Grimes

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×