(NaturalNews) Слънчогледовите семки са плодовете на красивото слънчогледово растение, което е родом от Северна Америка и се характеризира с впечатляващата си височина и леки жълти венчелистчета. Тези семена имат твърда консистенция и леко орехов вкус, и са били значителен източник на храна за американските индианци. Слънчогледовите семки остават популярна храна в съвременния свят, въпреки че са по-склонни да се консумират сурови като лека закуска, отколкото да се включват в готвени ястия.

Слънчогледът съвсем не достига хранителните височините на чиа семената или семената от коноп, но той все пак е изключително здравословна храна. Освен че е жизненоважен източник на природна енергия, слънчогледът е богат на голям брой хранителни вещества, за които много от нас са с несъзнателен дефицит, и именно това го прави отлично допълнение към диетата.

Ползите от слънчогледовите семки

Снабдени с фибри и протеини – една чаша сушени слънчогледови семки ни снабдява с 16 процента от препоръчваната дневна доза (RDA) на фибри и 19 процента от нашия RDA на протеини. Повечето от фибрите, съдържащи се в слънчогледово семе са от неразтворим вид, който остава непокътнат в храносмилателните ни пътища и изчиства дебелото черво от натрупаните отпадъци. Това съдържание на фибри прави слънчогледа добър помощник при запек, както и подходяща храна за диабетици (влакнестите храни  имат по-нисък гликемичен товар). Освен това, протеинът, съдържащ се в слънчогледовите семена, съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, което ги прави фантастичен пълен източник на протеини за вегетарианци и вегани.

Високо съдържание на омега мастни киселини – подобно на повечето растителни семена, слънчогледовите семки са богати на омега-3 и -6 мастни киселини, незаменими мастни киселини, които тялото ни не може да  направи. Докато главната омега-3 мастна киселина, намерени в слънчогледовите семки, алфа-линоленова киселина (ALA), не е толкова мощна като EPA и DHA, намерени в продукти от животински произход, като например рибеното масло, ползите от нея не трябва да бъдат подценявани. Например, едно изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, показва, че алфа-линоленовата киселина може да помогне за намаляне на глюкозата и високите нива на триглицеридите. Друго проучване, публикувано в Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, установява, че ALA може да помогне за лечение на симптомите, свързани със затлъстяване при изследване на животни.

Богат на фитостероли –  изследване, публикувано в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry установява, че слънчогледът (и шам фъстък) има най-богатите нива на фитостероли от всички ядки и семена. Обикновено се консумира в САЩ като закуска. Фитостеролите са растителни съединения, чиято химична структура наподобява тази на холестерола и се смята, че за да се намали нивото на холестерола LDL в кръвта, трябва да се консумира в достатъчно количество от него. Освен това, проучване, включено в Life Sciences отбелязва, че „фитостеролите са показали експериментално, че инхибират развитието на рак на дебелото черво.“

Отличен източник на витамин E – една чаша сушени слънчогледови семки ни дава огромените 15,3 милиграма витамин E или 76 процента от нашия RDA за мастно-разтворим антиоксидант, витамин E пътува през телата ни, продухва свободните радикали, които иначе биха увредили съдържащите мазнина молекули и структури като мозъчни клетки, холестерол и клетъчни мембрани. Освен това ни предпазва от дегенеративни заболявания. Тази антиоксидантна активност също ни предпазва от стареене. Витамин Е е мощен противовъзпалителен агент и може да намали симптомите, свързани с възпалителни заболявания, като астма и ревматоиден артрит.

Слънчогледовите семена са с високо съдържание на много други хранителни вещества, включително калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен и повечето витамини. Съдържание на магнезий в семената „е от особено значение, тъй като между 60 и 80 процента от населението на САЩ се очаква да бъде с дефицит на този важен минерал за балансиране на калций“.

Източник:  http://www.naturalnews.com/047525_sunflower_seeds_fiber_vitamin_E.html#ixzz3IKnIEU61

Автор:  Michael Ravensthorpe

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *