Сънят е жизнено важен фактор за здравето. Това е времето, когато тялото се отпуска от всички напрежения на ежедневните дейности и получава шанс да се погрижи за себе си. Това е и времето за ремонт, изцеление и възстановяване.

Тялото много се радва на добър нощен сън. Последните проучвания разкриха повече ползи от съня, когато е на студено.

Кафява мазнина и сън на студено

Изследванията показват, че сънят в студена среда стимулира образуването на повече кафяви мазнини. Това е най-здравословният тип мазнини в организма, за разлика от по-разпространените бели мазнини.

Кафявата мазнина се счита за метаболитно активна. Това означава, че тялото има повече полза от нея. Трансформацията на кафявите мазнини води до по-голямо потребление на енергия и повишаване на метаболизма, които траят през целия ден.

Смята се, че кафявата мазнина е налице само при бебетата. Последните проучвания установяват, че има малко количество, присъстващо при възрастните. Има около 1 чаена лъжичка кафява мазнина в горната част на гърба и врата. Според проучвания това количество кафява мазнина може да се увеличи.

Да имаш повече кафява мазнина е по-изгодно от това, да имаш бели мазнини. Тя помага за по-добро управление на теглото и за по-добро здраве. Кафявите мазнини насърчават изгарянето на повече калории и по-ефективното използване на енергията. Тази мазнина помага и за по-добро регулиране на метаболитния процес, което може да доведе до по-добър контрол на инсулина и кръвната захар.

Доказано е, че спането в студена среда насърчава образуването и съхранението на кафяви мазнини.

По-добро качество на съня

Тялото непрекъснато регулира собствената си температура. През целия 24-часов период температурата на тялото варира. Обикновено достига най-високото си ниво около ранния следобед. Най-ниската е около 5 ч.

По време на сън телесната температура има тенденция да намалява, когато тялото се охлади и стане по-малко активно. Тъй като тялото се охлажда, то се отпуска и скоро идва сънят. Когато средата е по-хладна, тялото може да се отпусне по-рано и качеството на съня се подобрява.

В по-хладна среда не се изисква от тялото да поддържа регулиращи температури. Това значително ще намали въртенето в леглото през нощта, търсейки удобна позиция и стабилна температура. Това ще спомогне за по-възстановителен и по-дълбок сън.

Последни проучвания също така установяват, че студената среда е от полза при лечението на безсъние. Хората са склонни да заспят по-рано и по-дълго в студена среда в сравнение със спане в топла среда.

Други ползи от спане в студена среда

Освен образуването на кафява мазнина и по-доброто качество на съня, има още няколко причини за спане в студена среда:

  • Изглеждате по-млади
    Когато спите в студена среда се отделя повече мелатонин по време на сън. Мелатонинът е важен хормон против стареене, който помага да се постигне по-младежки вид.
  • Намаляване на рисковете от метаболитни заболявания
    Оказва се, че образуването на кафяви мазнини спомага за по-добро използване на енергия и изгаряне на калории. Това може да помогне за по-добър отговор на инсулина и намаляване на риска от диабет и други метаболитни заболявания.

Опитайте да нощувате в студена стая тази вечер и да видите ползите. След няколко дни ползите за здравето като по-добра енергия ще бъдат наблюдавани.

Автор: Amy Goodrich

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/sleeping-cold-room-everyone/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *