(NaturalNews)

Химично вещество, което естествено се намира в корена куркума изглежда, че подобрява здравето на сърцето, колкото умерени аеробни упражнения, според трио от изследвания, проведени от учени от Университета на Цукуба в Япония.

Коренът куркума е важен компонент в традиционните азиатски лекарствени системи в продължение на стотици години. През последните десетилетия научни изследвания са потвърдили мощните противовъзпалителни и анти-оксидантни свойства на трио от химикали в куркумата, известни като „куркуминоиди“, които й дават основния и отличителен жълто-оранжев цвят. Въпреки, че само един от тези химикали е правилно известен като „куркумин,“ името обикновено се използва за обозначаване на всички от тях заедно.

Всяко от трите нови проучвания сравнява ефектите на упражнения и куркумин за здравето на сърцето при жени в менопауза за период от осем седмици. Всички проучвания са рандомизирани, двойно-слепи и плацебо-контролирани. Куркуминът се предоставя чрез колоидни наночастици.

Може ли куркумата да предотвърди сърдечно-съдовите заболявания?

В първото проучване изследователите включват 32 жени, които вземат добавка куркумин, включат се в умерени аеробни тренировъчни упражнения или не се подлагат на интервенция. Изследователите измерват съдовата ендотелна функция на участниците – отзивчивостта на слоя от клетки на кръвоносните съдове, ключов показател за цялостното сърдечно-съдово здраве – както в началото така и в края на изследването. Те откриват, че няма подобрение в контролната група, в групите с упражнения и куркумин ендотелната функция значително се увеличава. Най-изненадващо е, че подобрението в двете експериментални групи е идентично.

Второто проучване изследва ефектите на куркумина върху отговора на артериите към промените в кръвното налягане , друга основна мярка на сърдечно-съдовите заболявания. В това проучване 32 жени са били рандомизирани да получават или добавка куркумин, или хапче плацебо, или да се подложи на рутинни упражнения плюс куркумин или хапче плацебо. Изследователите не са открили съществени подобрения в контролната група, значими (и еквивалентни) подобрения в двете групи – само упражнения и само куркумин, като най-голямо е подобрението сред участниците, които са правили упражнения и също са приемали добавки.

В последното проучване изследователите са изследвали ефектите на упражнения и куркумин на скоростта, свързана с възрастовата дегенерация на лявата камера на сърцето. 45 участници са разпределени на случаен принцип в една от същите четири групи, използвани във второто проучване.

Изследователите установяват за пореден път, че упражненията и куркуминът предизвиква значимо покачване на здравето на сърцето. В това проучване обаче, само куркумин не предоставя никаква полза. По конкретно, брахиалното систолно кръвно налягане (СКН) намалява сред участниците, които са се упражнявали, независимо дали са приемали куркумин. В допълнение, сърдечно честотният аортен индекс на усилване (AIX) и аортното СКН са намалели значително само сред участниците, които едновременно се упражняват и вземат куркумин.

Авторите на първото проучване пишат: „Редовен прием на куркумин може да бъде превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания при жени в постменопауза“,  „Освен това, нашите резултати показват, че куркумин може да бъде потенциална алтернатива … за пациенти, които не са в състояние да се упражняват.“

Куркуминът се усвоява най-добре от корен куркума, а не от добавки.

Източник: http://www.naturalnews.com/040330_turmeric_heart_health_curcumin.html#ixzz2TPM3VxK9

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *