(NaturalNews) Различни изследователи и експерти изтъкват редица въпроси и ограничения при използването на мамографията като основен метод за диагностика на рак на гърдата. Една алтернатива е термографията. Термограмите са безопасни, нетоксични и много точни.

Какво е термография?

Термографията се извършва въз основа на инфрачервено излъчване на топлина от тъканите на тялото. Докато телесните клетки извършват своите обичайни метаболитни процеси, те отдават топлина. Раковите тумори са склонни да отделят повече инфрачервена топлина т. е. те са по-горещи.

Чрез използването на информация за различните емисии на топлина, термографията е в състояние да произвежда изображения, които дават представа за функционалното състояние на специфична област в човешкото тяло, в този случай на гърдите.

Освен това, в сравнение с нормалната тъкан, раковите образувания са регулирани до много по-ниска степен от автономната нервна система. Например, когато студен въздух се издухва върху гърдите, вегетативната нервна система намалява количеството на притока на кръв към нормалната тъкан на гърдата като средство за регулиране на температурата. Кръвта и кръвните съдове на мястото на тумора, обаче, не са под автономен контрол и не стават по-хладни – по този начин термографията ще покаже анормалните тъкани като „горещи точки“.

Процесът е прост

За да бъде направено изследването, жената трябва да е гола до кръста на около 10 метра от машината. Процедурата отнема само няколко минути. Резултатите са достъпни мигновено на монитора и информацията обикновено може да се тълкува бързо със съответния софтуер.

Жената не чувства никаква болка, няма физическо компресиране на гърдите и никакви лъчи или радиация не влизат в тялото.

Предимства и ползи от термограмите

Тъй като не използва нито йонизиращо лъчение, нито механичен натиск, термографията не увеличава риска от рак или насърчаване разпространението на рак, което я прави по-безопасна процедура. И тъй като няма болка, процесът е по-удобен.

За разлика от мамографиите, които са по-малко точни с по-плътната тъкан на гърдата, точността на термографията не се влияе от плътността на тъканите.

Показателно е, че в случая на рак на гърдата, термограмaта може да открие развитие на рак пет години преди мамографията да е в състояние да го направи. Това е така, тъй като се засичат появяващите се в ранните етапи на ангиогенезата нови кръвоносни съдове, което е необходима предпоставка за образуването на тумори. Повечето тумори на гърдата са бавно растящи, до две десетилетия преди конвенционалните диагностични методи могат да ги засекат. И в по-ранните етапи на развитие раковите тумори са относително лесни за лечение.

С термограми също може да се открие рак на гърдата години по-рано, отколкото при физическите прегледи.

Проблеми с мамографиите

Нейната радиация води до увеличаване на риска от рак на гърдата и то доста значително, особено ако се правят ежегодно, тъй като радиацията може да има кумулативни канцерогенни ефекти. Също така, физическата компресия и манипулирането на гърдите може да доведе до това, съществуващите тумори да се разпространяват. „Цените“ на грешните положителни и  отрицателни резултати са високи. А и както се оказва те дори не са ефективни при понижаване на общото ниво на смърт поради рак на гърдата.

Мамография не е приемлив начин за скрининг на гърдите. Единствената причина, поради която е широко използвана е, че тя е основен източник на стабилен доход за рентгенолозите.“, казва Филип Хоекстра, доктор, пионер в използването термограмата.

Заключение

Д-р Ръсел Блейлок, онколог, мозъчен хирург и невролог, одобрява термограмата. „Термограмата е изключително точна, тъй като добре знаем, че злокачествените тумори са горещи, за разлика от доброкачествените.“ Той също критикува мамографиите.

Докато термография звучи по-скоро като нов и нетрадиционен метод, прогресивни лекари в Европа и Съединените щати всъщност вече са използвали тази технология от 1962 г. насам. Ако повече жени изискват други методи за проверка, наличието на техники като термографията трябва бавно ще се увеличи.

Източник: www.naturalnews.com

Автор:  Reuben Chow

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Термограма – безопасна, точна и надеждна алтернатива на мамографията”
  1. Харесвам статията и ще Ви помоля да помогнете при намиране на кабинети с термограф в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *