Според BBC, естер се образува, когато органичните киселинни вещества взаимодействат с алкохол. Не звучи много зле, нали? Но когато става дума за вашето здраве, естерите могат да бъдат „меч с две остриета“. Те могат да бъдат транспортери на потенциално лечение, като естествените естери, използвани в органичните етерични масла, или могат да бъдат носители на опасни токсини. Ето за какво да внимавате с тези малки газообразни вещества.

Опасни аромати: Токсични естери в търговските парфюми

Хората обичат хубавите аромати. Изглежда, че има някакъв вид парфюмна добавка в почти всичко тези дни, от сапун за пране и дамски превръзки до маркери за рисуване и, разбира се, търговски парфюми.

Според Environmental Working Group има над 3000 „химически съставки на складова наличност“, от които търговската парфюмерия може да избере, докато създава следващия си парфюм. Нещо повече, в името на защитата на „търговските тайни“ съгласно Закона за лоялно пакетиране и етикетиране на САЩ, парфюмната индустрия не е длъжна да информира своите потенциални клиенти за това, какво точно слагат в своите продукти.

„Розата може да е роза“, съобщиха от EWG наскоро. „Но този розов аромат във вашия парфюм може да бъде нещо съвсем друго …“

Много от тези съставки може да са токсични за здравето и някои от тях са доказани в проучвания като ксено-естрогенни. Още през 1991 г. Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) проведе проучване, в което са открити над 30 съставки, използвани в търговски аромати, като потенциално токсични за хората, включително няколко естерни вещества. Ето само няколко:

-Ацетон: обикновено се намира в парфюми, препарати за почистване на лакове и други. Ацетонът понастоящем е в списъка на „опасните отпадъци“ на EPA, защото действа като депресант на централната нервна система. При тежко излагане може да предизвика кома.

-Бензилов алкохол: въпреки че бензиловият алкохол се намира естествено в свежи ароматни цветя като жасмин и иланг-иланг, синтетичната версия, използвана за ароматизиране на омекотители и препарати за пране, показва, че предизвиква внезапно ниско кръвно налягане и дихателна недостатъчност.

-Метилен Хлорид: това естествено вещество се използва главно в шампоани и парфюми, както и в почистващи препарати, бои и лакове. Метилният Хлорид всъщност е забранен от Американската администрация по храните и лекарствата през 1988 г. Въпреки това, поради законите за „търговска тайна“, няма начин да се наложи тази забрана в ароматната промишленост (и няма начин потребителите да знаят дали техните търговски продукти за красота го съдържат). Това вещество също е в списъка на опасните отпадъци на EPA и се счита за канцерогенно. Съхранява се в телесните мазнини, където се метаболизира до въглероден окис, което може значително да намали кислородния капацитет на кръвта.

Промени в правилата за търговска тайна?

Въпреки че на правителствените агенции все още им е по-удобно да не предприемат мерки, когато става дума за прилагане на правилата за безопасност на глобалната индустрия за парфюми на стойност 29 милиарда долара годишно, то саморегулирането, причинено от натиска на потребителите, може да бъде лъч светлина на все още твърде мрачен хоризонт. През последните няколко години компаниите започват доброволно да разкриват съставките на ароматните съединения в продуктите си. Клорокс поведе пътя, заедно SC Johnson и се превърна в първата многонационална корпорация, която доброволно разкри своите тайни през 2014 г.

Потенциалната изцеляваща сила на естери, получени директно от растенията, е пример за това как чудотворното човешко тяло може да работи с природата и нейната химия. Синтетично получените естери, които идват предимно от петролната индустрия, са нещо съвсем различно. Те могат да се окажат токсични и да причинят рак за вас и вашето семейство. Въпреки че има някаква промяна, когато става дума за разкриване на токсични съставки, не чакайте големият бизнес да бъде чист. Направете домашната си работа сами и се възползвайте от всички естествени аромати, направени със 100% органични, естествени етерични масла като роза и лавандула, когато е възможно.

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/toxic-esters-know-whats-lurking-perfume/

Напиши коментар

Добави обява

×
×