Всеки, който чете здравни списания или сайтове и социални медии, знае, че киселинността е тема, която е широко дискутирана през последните години. Това е така, защото проучвания продължават да разкриват, че типичната съвременна диета, която включва големи количества животински протеини, захар и хидрогенирани мазнини, има тенденция за понижаване на рН на тялото и произвеждане на кисела среда. Тази кисела среда, обаче, може да доведе до дългосрочни здравни проблеми: тя е свързана с влошаване на хронични възпалителни заболявания като артрит или фибромиалгия и също така осигурява по-гостоприемна среда за развитието на раковите клетки. Хубавото е, обаче, че това състояние на киселинност може да бъде обърнато, често чрез прости промени в диетата. По-долу е кратко описание на различните групи от алкализиращи храни, които могат да възстановят организма към здравословен баланс на рН.
Група 1: горски плодове, банани, авокадо, целина, фурми, френско грозде и чесън
Храните от тази група имат рН стойност от около 8, така че те са в състояние да повишат стойността на рН. Те също така насърчават здравето, защото са богати на антиоксиданти и правят естествената детоксикация на организма по-лесна.

Група 2: кайсии, ябълки и кълнове от люцерна
Тази група храни също има рН стойност от около 8 и в допълнение към това дава щедри количества фибри не само за да очисти организма, но и за подобряване на храносмилането и дори помощ при загуба на тегло. Храните богати на фибри са свързани с намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Група 3: грозде, круши, ананас, маракуя, сливи
Тази група храни са дори по-алкализиращи и имат обща стойност на рН 8.5. Освен че са в състояние да понижат нивото на киселина в кръвта, тази група храни са богати на хранителни вещества като витамини A, B и C, антиоксиданти и съединения като L-карнитин, които помагат да се ускори обмяната на веществата и да се намали наднорменото тегло.

Група 4: Крес, аспержи и водорасли
Тази група също има рН стойност 8.5 и е много ефективнѝ при алкализиране на кръвта. В допълнение към това, тези храни са невероятно богати на минерали и водораслите в частност са голям източник на йод, който може да помогне за стимулиране на по-мудна щитовидна жлеза и балансиране на нейните хормони.

Група 5: лимони
Лимоните, с рН стойност 9, се считат за най-алкализиращата храната. Независимо от факта, че те съдържат големи количества лимонена киселина, високо съдържание на минерали има ефект на повишаване на рН на кръвта. Те също са чудесен източник на витамини А и С и антиоксиданти.

Така че помислете за включване на някои от храните, изброени по-горе в ежедневното си хранене, което ще осигури на организма поддържане на здравословен баланс на рН, за да се предпазите от рак и хронични възпалителни заболявания.

 

Автор: Meghan Telpner

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-alkaline-foods-include-diet/

Напиши коментар

Добави обява

×
×