(NaturalNews)

Кимионът е билка, която се бере на ръка и се отглежда в Индия, Мексико и средиземноморските страни. Горещите летни месеци са основният сезон за растеж на белите цветя, появяващи се върху растението. Малките и плоски семена са жълто-кафяви и изглеждат доста скромни.

Готвачи в много кухни ценят високо аромата, който доставя кимиона на техните ястия. Пиперливият вкус често се използва в кърита, които са популярни в Индия и страните от Близкия изток. В допълнение, кимионът е популярна билка за хора, които правят мексикански храни, както и за южните китайски готвачи, които искат да добавят уникални аромати към своето готвене. В допълнение към своята универсалност в кухнята, кимионът също предлага редица ползи за здравето.

Облекчава симптоми на настинка

Тъй като е с високо съдържание на витамин C и има силни антигъбични свойства, ако се консумира редовно, кимионът предоставя облекчение на трески, възпалено гърло и настинки. За борба със симптомите на настинка, заврете една чаена лъжичка смлян кимион с вода и оставете леко да къкри в продължение на няколко минути. Оставете сместа да изстине и след това я изпийте. За възпалено гърло, добавете малко джинджифил към сместа.

Увеличава запасите от желязо

Когато става въпрос за поддържане на имунната система здрава, както и регулиране на метаболизма и повишаване  нивата на енергия, желязото е на върха. Кимионът е чудесен източник на желязо, което е особено необходимо за тийнейджъри, деца и жени, които са бременни, кърмят или имат менструация.

Може да възпре рака

Учените научават, че кимионът има антикарциногенни свойства. В едно изследване с лабораторни плъхове, тези, които са били хранени с диета, която съдържа кимион не развиват ракови тумори, за разлика от плъховете, които не са били хранени с билката. Кимионът е в състояние да спира свободните радикали от повреждане на тялото. В допълнение, той също детоксикира черния дроб.

Облекчава запек и подобрява храносмилането

Учените отбелязват, че ензимите, които се съдържат в кимиона помагат за разграждането на храната, подпомагайки гладко храносмилане. Това позволява на организма да абсорбира по-лесно хранителните вещества, от които се нуждае. Поради антигъбичните свойства на растението, стомашно-чревният тракт се прочиства.

Поддържа кожата младолика

Кимионът съдържа обилни количества витамин Е и витамин C. Тези витамини играят решаваща роля във формирането на здрава кожа. Етеричните масла в кимиона също спомагат за предотвратяване на микробни и гъбични инфекции.

Помага при безсъние

За хората, които страдат от безсъние, яденето на една чаена лъжичка кимион на прах с пюре от банан преди лягане може да им помогне да спят по-добре.

Въпреки, че най-много ползи за здравето се извличат от диета, която включва цели семена от кимион, които са прясно счукани в хаван точно преди да бъдат използвани, кимионът на прах е по-удобен за днешния готвач. Съхранявайте целите семена на хладно и тъмно място и ги използвайте в рамките на една година. Използвайте кимиона на прах в рамките на шест месеца.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *