(NaturalNews)

Хриптящият задух и други дихателни усложнения са отчаяния, от които всеки страдащ от астма се стреми да намери облекчение. Вместо спрейове и лекарства, които могат да бъдат скъпи и често идват с куп странични ефекти, може да бъде полезно да се обърнете към някои храни за облекчение.

Накратко, пресните плодове и зеленчуци са храни от съществено значение за борба с астмата. Според Клиниката Мейо, консумацията на плодове и зеленчуци е идеална за тези с астма, тъй като „Те са добър източник на антиоксиданти, като бета каротин и витамини C и E, които могат да помогнат за намаляване на подуване и дразнене на белия дроб (възпаление), причинено от химикали, увреждащи клетките, известни като свободни радикали.“

Ето по-отблизо, кои храни са полезни по-специално за хората с астма.

Топ храни за облекчение на астма

Авокадо

Авокадо оглавява списъка на храните, които помагат за облекчаване на симптомите на астма. Те съдържат глутатион, съединение, което не само предпазва клетките от действието на свободните радикали, но и помага на организма да отстранява замърсители и други чужди вещества, които могат да доведат до затруднения в дишането. Добавяйте ги към салати, като кремообразна база в шейкове, други рецепти или се наслаждавайте като ги ядете директно, както са!

Магданоз

Стрък магданоз прави много повече, отколкото само да окрасява храната или да добави нотка подправка. Известно е, че разхлабва храчки и дава възможност за по-продуктивна кашлица, така че дихателните пътища да бъдат освободени от слуз. Освен това, яденето на листа от магданоз предлага освобождаване от стягане в гръдния кош, което често е придружено от пристъпи на кашлица.

Пресен чесън

Чесънът е изтъкван като лечебна храна и способността му да помага на страдащите от астма обяснява лесно да се разбере защо. Макар да има много ползи за здравето, когато става въпрос за облекчение на астма, неговото съдържание на витамин C и антиоксидантна мощност го прави много ефективен избор. Всъщност, пресният чесън  намалява хистамините в организма и на свой ред отклонява алергични реакции, които могат да предизвикат астматичен пристъп.

Банани

Проучвания показват, че децата, които ядат само един банан на дневна база имат 34% по-нисък шанс за развитие на астматични симптоми, поради свойства на плода, които успокояват бронхиалната лигавица и помагат за намаляване на хрипове.

Според Американската Академия по алергии, астма и имунология, около 300 милиона души по света страдат от астма и всяка година настъпват около 250,000 смъртни случаи, свързани с болестта. Вярва се, че до 2025 година този брой ще нарасне с още 100 или повече милиона.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *