Бъбреците са един от най-важните органи в тялото – те са отговорни за филтриране на токсините от кръвта и елиминирането им чрез уриниране, за да запази болестотворни агенти и други нежелани вещества навън от организма. Следователно бъбречните заболявания са много сериозен проблем. Проблемът е, че ранните признаци често могат да бъдат пренебрегнати или отхвърлени, а и хората не са наясно с тях, докато болестта не е вече доста напреднала. По-долу са някои от тези ранни симптоми, с които трябва да сте наясно.

Промени в пикочните функции

Един от най-ранните симптоми на бъбречно заболяване е промяна във функционирането на пикочните пътища. Това може да включва, колко често уринирате и какво количество, също може да доведе до чувство на желание за уриниране, но невъзможност да го направите. Също така, урината може да изглежда по-тъмна от нормалното, дори ако пиете подходящо количество течности.

Трудно или болезнено уриниране

Ако е по-трудно за вас да уринирате или ако почувствате болка или натиск при уриниране, това също може да е признак на бъбречни неприятности. Това може да бъде симптом на инфекция на пикочните пътища, които могат да достигнат до бъбреците и да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Кръв в урината

Кръв в урината може да е признак на инфекция на пикочните пътища, но може и да е сигнал за началото на бъбречно заболяване. Така или иначе, ако видите следи от кръв в урината, този симптом определено трябва да ви даде повод за безпокойство.

Подуване/наддаване на тегло

Ако забележите, че сте напълнели изведнъж или сте подути или подпухнали в ръцете, краката или лицето, това също може да се дължи на проблеми с бъбреците. Бъбреците са отговорни за премахване на излишните килограми от тялото и когато не успеят да направят това се получава подуване и увеличаване на теглото, поради задържане на вода.

Слабост и умора

Бъбреците, в допълнение към другите си функции, също помагат при производството на червени кръвни клетки със съединението еритропоетин. Ако бъбречно заболяване прогресира, бъбреците няма да са в състояние да произвеждат необходимото количество от това, в резултат на което броят на червените кръвни клетки ще намалее и евентуално ще се появи анемия.

Замайване/липса на концентрация

Анемия, вследствие на бъбречно заболяване, може да доведе до по-малко кислород към мозъка. Това, от своя страна, може да доведе до проблем с психичните функции, като способността за концентрация. Може да доведе и до виене на свят.

Ако имате един или повече от тези симптоми и особено ако имате лична или фамилна анамнеза за бъбречно заболяване, задължително трябва да си уговорите среща с вашия лекар веднага, за да обсъдите притесненията си и да видите дали има нужда да се направят изследвания. Ранното откриване и лечение може да направи голяма разлика и може дори да ви спаси живота!

 

Автор: Meghan Telpner

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-six-symptoms-kidney-disease-must-know/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *