(NaturalNews)

Магнезият е един от най-важните – и все пак често пренебрегван – нутрацевтик необходим за здраво тяло и ум. Магнезият играе важна роля в повече от 300 биохимични реакции и процеси в тялото, но въпреки важността му, много хора не успяват да получат достатъчно от минерала в ежедневната си диета. В действителност, някои доклади са изчислили, че около 80% от американците не получават достатъчно от този важен минерал.

Магнезият поддържа имунната система здрава, бори депресия, помага за предотвратяване на високо кръвно налягане и мускулни потрепвания, като  синдрома на неспокойните крака и намалява риска от мигрена. Някои експерти казват, че минералът може също да играе важна роля в превенцията на болестта на Алцхаймер и рак на дебелото черво.

Така че как може да сте сигурни, че получавате достатъчно магнезий в диетата си? Чрез добавяне на няколко храни, които са супер богати на този жизнено важен минерал. Ето списък на топ 10 богати на магнезий храни:

  • Зелени листни зеленчуци: Зелени листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, ряпа и цвекло съдържат от 31 мг до 156 мг магнезий за всяка една чаша (спанакът съдържа максимума, ряпата минимума). Консумацията на тези зеленчуци, сурови в салати или леко задушени, е най-добрият начин да се оптимизира приема на хранителни вещества.
  • Семена и ядки: Когато става въпрос за съдържание на магнезий, тиквени семки, сусам и слънчогледови семки са победители с вариращи от 113 мг (слънчоглед) до 192 мг (тиква) или повече на четвърт чаша сервиране. Кашуто осигурява 117 мг Магнезий, а бадемите предлагат около 62 мг на всяка четвърт чаша сервиране.
  • Органично темпе: Този соев продукт е не само универсална съставка в кухнята, но и осигурява около 87 мг Магнезий на 113 г порция, докато чаша сурова соя предлага около 147 мг.
  • Органично тофу: Ако ви харесва идеята за ядене на повече соя, а темпето просто не е по ваш вкус, все още можете да получите тласък на Магнезий чрез консумация на тофу, което предлага около 66 мг магнезий на 113 г сервиране.
  • Какао: Какаото е един от най-богатите източници в света на магнезий. Истинското му име е Theobroma Cacao, което буквално означава „храна на боговете“. Какаото съдържа около 100 милиграма магнезий за всеки 28 г. Съдържа също и значително количество от други важни хранителни вещества, включително и мощни антиоксиданти, които могат да се борят със застаряването на населението.
  • Киноа: Това древно зърно съдържа най-много магнезий, предлагайки около 118 мг от хранителното вещество за три-четвърти чаша. Не харесвате киноа? Елда и овес са други добри зърнени източници на магнезий, съдържащи 86 мг за 1 чаша елда и 69 мг на четвърт чаша овес.
  • Летни тикви: Този богат на хранителни вещества зеленчук може да се приготвя по различни начини, което го прави приятен избор за много различни вкусове. С ниско съдържание на калории, лятната тиква също е добър източник на магнезий – около 43 мг за една чаша. Зимните тикви предлагат около 27 мг за същия размер порция. Други добри зеленчукови източници: цвекло, броколи и брюкселско зеле, предлагат 39 мг, 33 мг и 31 мг магнезий за 1 чаша.
  • Малини: Ако обичате пресни плодове, имате няколко опции, за да повишите приема си на магнезий. Малините са един от най-големите плодови източници на минерала, предлагащи около 27 мг на 1 чаша. Пъпешът и ягодите предлагат около 19 мг на 1 чаша.
  • Черен боб: Няколко вида боб предлагат високи нива на магнезий. Черният боб оглавява списъка с около 120 мг в една чаша. Боб нейви идва на второ място с около 96 мг за 1 чаша, последван от шарения боб с 86 мг и боб Лима с 81 мг.
  • Морски продукти: Най-високите източници на магнезий идват от растителни източници, но ако наистина жадуватте за морски храни, риба тон предлага уважаваните 48 мг магнезий на порция от 113 г, докато мидите осигуряват 42 мг от минерала за същия размер порция.


Както можете да видите, магнезият може да се намери в голямо разнообразие от храни. Това е добра новина за хората, които обичат по-разнообразна диета. Дори по-добри новини: Всички тези храни съдържат и други важни хранителни вещества, и включването им в планираното хранене е чудесен начин да се гарантира, че оставате толкова здрави, колкото е възможно. Само не забравяйте да избирате органични продукти, за да увеличите ползите си за здравето и избягвайте ГМО.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×