Може би си мислите, че яденето на органична храна е поредната прищявка, която ще изчезне с времето. Можете дори да мислите, че изборът на био опции не е много подходящ за вас, особено когато те са по-скъпи от небиологичните опции. Но това, което може би не знаете е, че допълнителните разходи за закупуване на био са незначителни пред многобройните ползи за вашето здраве. По-долу е кратък списък само на някои от ползите от яденето на органични храни

  1. ГМО храните са навсякъде. ГМО (генетично модифицирани организми) са свързани с безплодие, алергии, увреждане на червата, рак, болестта на Алцхаймер и други странични ефекти. Истината е, че ние наистина не знаем колко лоши са ГМО за телата ни, и може и да не узнаем, докато не стане твърде късно. Трудно е да се избегне консумирането на ГМО, освен ако не ядете био храна.
  2. Органичната храна не съдържа пестициди. Проучванията показват, че плодове и зеленчуци, третирани с пестициди и/или генетично модифицирани, всъщност, произвеждат вътрешно свои собствени пестициди. Това означава, че тези пестициди продължат да се произвеждат, дори след като сте консумирали плодове/зеленчуци.
  3. Органичните храни нямат никакви невротоксини, които са много вредни за нервните и мозъчните клетки. Тези невротоксини са пряко свързани с пестицидите, използвани върху много култури и са същите невротоксини, използвани по време на Първата световна война.
  4. Органичните храни задоволяват нуждите на растящите деца. Тъй като детските мозъци и тела са много по-податливи на токсини, то те ще бъдат засегнати в много по-голяма степен от положителното въздействие на храненето с органични храни.
  5. Много по-богати на хранителни вещества, отколкото небиологичните опции, органичните храни са много по-добри за цялостното ви здраве. Изследванията показват, че органичните плодове и зеленчуци са по-високи на антиоксиданти, витамин С, калций, желязо, хром и магнезий.
  6. Био храните са не само добри за вас, но също и за околната среда. Пестицидите, използвани в небиологичното земеделие, попадат във водата и я замърсяват. Това е лоша новина за животните, обитаващи водата, но също така е и лоша новина за тези от нас, които пият тази вода или я използват, за да напояват собствените си култури.
  7. Органичните хранителни продукти също са много по-свежи, отколкото техните небиологични колеги. Това е така, защото органичните артикули, които не са пълни с изкуствени аромати, оцветители и консерванти,  се продават бързо и локално и не се доставят опаковани и съхранявани за дни, седмици или месеци.
  8. Опцията био месо също е доста добра. Месото, което е органично, е било на диета, която абсолютно не съдържа животински продукти. В допълнение, на крави/прасета/овце / пилета не се дават никакви антибиотици, хормони на растежа или стероиди. Това е огромна разлика, тъй като това премахва рисковете, свързани с небиологичното месо, като луда крава, месо, натоварено с хормони, генетично модифицирани животни, които са живели за кратко нещастен живот.
  9. В допълнение към месо, плодове и зеленчуци, органичното мляко и млечни продукти са много по-добри за тялото ви, за околната среда и за животното, от което продуктът идва. Органичните млечни продукти не съдържат хормони и са по-богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.
  10. Те просто имат по-добър вкус! Тъй като те не са генетично модифицирани или натоварени с пестициди, имат по-богат вкус и доставят по-голямо удоволствие.

Био е начинът, по който храната е предназначена да бъде произведена. Това, което поставяме в нашите тела не трябва да бъде пълно с пестициди, хормони, антибиотици и не трябва да бъде генетично модифицирано. Истината е, че ние знаем със сигурност, че небиологичните храни имат отрицателен ефект върху тялото, и най-вероятно в бъдеще ще бъдат открити много други нежелани реакции. С яденето на био храни вие правите услуга на околната среда, но и лекувате тялото си, намалявате  риска от рак и други ефекти върху здравето. А какво точно е био и органично прочетете статията „Какво е био“.

Автор: Sasha Brown

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-10-reasons-eat-organic-foods/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *