(NaturalNews)

С всичките различни пестициди, използвани за отглеждане на плодове и зеленчуци днес, може да се зачудите дали изобщо е безопасно да се ядат каквито и да е продукти, които не са биологично отглеждани (органични). Отговорът е да, вие все още трябва да ядете пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, независимо дали са органични или не. Разбира се, органичната продукция е по-добра, но за много хора, разликата в цената е прекалено голяма, така че те се придържат към обичайните продукти, което е разбираемо.

Диета, богата на плодове и зеленчуци има превес над отрицателните последици от излагането на пестициди. С казването на това, има някои плодове и зеленчуци, които са с ниско съдържание на токсични пестициди и други, които са с много по-високо. Ако можете да си позволите да купувате само някои биологични продукти, това ръководство ще ви помогне да пазарувате разумно, така че да можете да избегнете колкото се може повече токсични остатъци, докато все още запазвате парите си.

 

Мръсната дузина

EWG (работната група по околната среда) изкусно съобщава 12-те плодове и зеленчуци, изброени по-долу като „мръсната дузина“, поради техните високи нива на пестициди, в сравнение с други продукти. Ако е възможно, купувайте следните продукти органични.

1. Ябълки
2. Целина
3. Ягоди
4. Праскови
5. Спанак
6. Нектарини
7. Грозде
8. Сладки чушки
9. Картофи
10. Боровинки
11. Маруля
12. Кейл


Чистите 15

Следващата група от 15 продукти са известни от EWG като „чистите 15“. Те са с най-ниски нива на токсични пестициди, така че, ако трябва да купувате продукти, които не са биологични, това са те.

1. Лук
2. Сладка царевица
3. Ананаси
4. Авокадо
5. Аспержи
6. Сладък грах
7. Манго
8 Патладжан
9. Пъпеш
10 Киви
11. Зеле
12. Диня
13. Сладки картофи
14. Грейпфрут
15. Гъби

Консумирането на храни от чистите 15 ще намали излагането ви на пестициди с невероятните 92% в сравнение с мръсната дузина. С избора на пет плодове и зеленчуци на ден от списъка на чистите 15, вие ще консумирате по-малко от два пестицида на ден, докато приемът на пет плодове и зеленчуци на ден от мръсната дузина ще ви накара да приемате до 14 различни пестициди всеки ден.


На базата на какво се основава тази информация?

Тази информация се основава на анализ от 51000 теста за пестициди, проведени от 2001 до 2009 г. от Американското Министерство на Земеделието и на Агенцията по Храните и Лекарствата върху 53-популярни плодове и зеленчуци. Продуктите в тестовете са били измити и обелени, така че да се симулират условията, при които обикновено се консумират.


Колко лоши са пестицидите?

Не разполагаме с достатъчно данни за дългосрочно излагане на пестициди върху хора, но е вероятно хората да са замърсени с много повече пестициди, отколкото показва този доклад. Не е изненадващо, че производителите на пестициди, както и компаниите, които използват пестициди, твърдят, че няма връзка между излагането на пестициди и рискове за здравето. Това е този вид чуждоземно твърдение, което трябва да накара хората да се питат колко точно са опасни пестицидите и възможните дългосрочни последствия за здравето от тях. Пестицидите са предназначени да убиват живи организми. Като се има това  предвид, всички ние трябва да направим усилия да закупуваме поне тези продукти, които са най-токсични, в щандовете за биологични храни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John McKiernan

By admin

2 thoughts on “Топ 12 пресни продукти с най-много химически пестициди”
    1. онези, за които се знае със сигурност или се предполага, че са ГМО – е най-добре да ги купуваме БИО 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *