(NaturalNews)

Тъй като, зърнено-бобовите култури са с високо съдържание на протеин, те са неизменна част на тези, които следват вегетарианска или веганска диета. На лице са и редица други ползи за здравето, които трябва да бъдат забелязани дори и от заклетите месоядци. Продължете да четете за петте най-големи ползи за здравето на бобовите култури.

1. Зърнено-бобовите култури помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Доказано е, че диета, богата на различни бобови култури, включително грах и бобови растения, помага за запазване на сърцето здраво и предотвратява заболявания. Многобройни проучвания са показали по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания сред хората, които са заявили, че ядат повече зърнено-бобови култури. Фитохимикалите предотвратяват такива здравни проблеми, а бобовите култури съдържат високи количества от тях.

2. Зърнено-бобовите култури помагат за предотвратяване на рак

Подобно на сърдечно-съдовите заболявания, изглежда, че случаите на рак също са във възход. Яденето на храни с високо съдържание на бобови култури може да е в състояние да помогне за намаляване на вероятността на заболяване от рак. Зърнено-бобовите култури съдържат висока концентрация на редица химични вещества, които са известни за борба с рака, включително фитостероли и изофлавони.

3. Зърнено-бобовите култури помагат за понижаване на холестерола

Освен че са чудесен източник на протеини, бобовите култури са добре известни с това, че са с високо съдържание на фибри. Фибрите са от ключово значение за доброто здраве. Тъй като повечето хора не получават достатъчно фибри в храненето си, за да подсигурят добро здраве на дебелото черво, яденето на храни с високо съдържание на зърнено-бобови култури помага за преодоляване на това. В допълнение, фибрите са от решаващо значение при контролиране нивата на холестерола.

Изследователи са открили, че 1/2 до 1 и 1/2 чаши зърнено-бобови култури съдържат около десет грама фибри. Това  количество намалява нивата на LDL холестерола с около десет процента. В допълнение, бобовите култури са с високо съдържание на фитостероли и сапонини, които са известни с намаляване на холестерола.

4. Зърнено-бобовите култури помагат за загуба на тегло

Само малка порция бобови култури разполага с голяма част от фибри. Фибрите са изключително важен елемент за намаляване на теглото, тъй като тялото има нужда от повече време за храносмилане. Това помага на хората да се чувстват сити за по-дълъг период от време. Фибрите в зърнено-бобовите култури също карат кръвната захар да се повишава по-бавно, което помага за отблъскване на глада за по-дълъг период от време, като същевременно осигурява енергия.

5. Зърнено-бобовите култури помагат в управлението на диабета

Бобовите култури могат да бъдат описани като предпочитана храна за диабетици. Благодарение на уникалната им комбинация от протеини и сложни въглехидрати, те отделят глюкозата по-бавно, което помага на телата на диабетиците да се приспособят по-лесно към прилив. Поради тази причина, диетата с високо съдържание на зърнено-бобови култури помага на диабетиците, особено в сравнение с внезапния прилив на захар, който се изживява след ядене на прости въглехидрати.

Добавянето на повече бобови култури към храната е лесно. Включването им в месни ястия, като гарнитура или дори като основно ястие добавя безброй вкусни ползи. Само половин чаша боб по няколко пъти на седмица може да помогне на човек да се радва на добро здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *