Топ 5 причини да се откажете от захарта

Повечето диетолози са съгласни, че хората употребяват прекалено много захар, както и че тази допълнителна захар е една от причините за увеличаване на затлъстяването и епидемията от диабет, които причиняват толкова много други здравословни проблеми. Това, което прави проблема по-лош е, че захарта често се “крие” в храни, които ние не подозираме, дори и тези, които са с етикет “здравословни”, в резултат на което много хора всъщност поемат много повече захар, отколкото осъзнават. По-долу са изброени  причини да се спре захарта, заедно със съвети как да се забележи захарта, която се крие във вашата храна.

Предозиране със захар

Американската сърдечна асоциация прогнозира, че средният американец консумира около 130 паунда на година – което е еквивалент на около 22 чаени лъжички на ден. Изненадващо е, че те също така очакват, че около 67% от тази консумация на захар се извършва у дома.

Съвет относно “скритата” захар: Почти всички дресинги за салати, които се продават по магазините съдържат захар. По-добра алтернатива би било да се приготвя домашен дресинг.

Захарта заблуждава мозъка

Храни с високо съдържание на захар могат да попречат на хормоните, които изпращат съобщения до мозъка, за да му кажат, че сте сити. Когато тези съобщения са възпрепятствани, вашата система е подмамена да мисли, че все още сте гладни – и резултатът е често преяждане.

Захарта ускорява стареенето

След като попадне в кръвта, захарта се преобразува  в окислителни свободни радикали, които ускоряват процеса на стареене чрез повреждане на вашите клетки. Тя също така ви излага на по-голям риск за заболявания, като сърдечно-съдови заболявания.

Съвет относно “скритата” захар: Захарта е също добавена съставка в повечето пасти и доматени сосове. За да избегнете това, опитайте се да създавате свои собствени.

Захарта прави вашите тъкани кафяви

Подобно на автомобилите, така и ние “ръждясваме” с течение на времето. Окислението превръща нашите тъкани в кафяви. Процесът е известен като реакция на Майлард. Прекомерната захар ускорява този процес.

Съвет относно “скритата” захар: Захарта се намира в приблизително 80% от преработените храни, независимо дали те са предназначени да бъдат сладки или не.

Захарта кара вашия черен дроб да затлъстява

Ако консумирате големи количества захар, черният ви дроб ще конвертира някои от тези в мазнини и ще ги натрупа в себе си. Това може да доведе до неалкохолен мастен черен дроб, сериозно хронично заболяване, което може да доведе и до други здравословни проблеми.

Съвет относно “скритата” захар: Прочетете етикетите на кофичките с плодово кисело мляко – някои от тях са натоварени със захар. По-здравословно е да си купите кисело мляко, след това да добавите пресни плодове и мед.

Като цяло, ако сериозно сте решили да избягвате излишната захар в храната си – заедно с всички здравни проблеми, които тя носи – най-безопасно е да правите сами много от вашите храни.

Автор: Mayimina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-5-reasons-give-sugar/Един коментар на Топ 5 причини да се откажете от захарта

  1. И храни туморните клетки

Вашият коментар