Череши

От съществено значение за хората с диабет е да го контролират, тъй като диабетът може да доведе до дълготрайни увреждания и да причини много здравословни проблеми, като очни болести, сърдечни заболявания, загуба на слуха, бъбречни заболявания и дори кожни проблеми. Проучване от Американската асоциация по диабет установи, че до 2020 г. почти половината от американците ще страдат от диабет.

За да се борим с диабет, трябва да знаем първите му признаци. Хората, които страдат от диабет, по-лесно ожадняват, уморяват се, уринират по-често и усещат болка в ръцете или краката.

За здравословен план при диабет, заедно с упражнения и достатъчно сън, важна роля играят плодовете, богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те са ефективни при управлението на кръвната захар. Проверете тези плодове за диабетици:

Гуава
Гуава има много причини, които я правят добър избор за хората с диабет:
– има висока концентрация на ликопен – антиоксидант, който е полезен за поддържане нивото на кръвната захар;
– богата на диетични фибри, което помага да се намали рискът от диабет тип 2;
– съдържа високо ниво на калий, което я прави добра за поддържане на здравословно кръвно налягане.

Яжте гуава без кората или пийте по чаша сок от гуава на ден. Това може да намали усвояването на захарта в кръвта и да ви помогне да контролирате нивата на кръвната захар.

Череши
Този сладък плод съдържа химикали – антоцианини, които помагат да се увеличи инсулинът, за да се контролират нивата на кръвната захар. Това химическо вещество се намира в много храни, включително червено грозде, зеленчуци, плодове, вино и чай, но най-големите инсулинови ефекти са налице в череши, ягоди и боровинки. Антоцианините в тях помагат за понижаване на кръвната захар чрез увеличаване на производството на инсулин с около 50%.

Круши
Крушата съдържа антоцианини, които може да действат като превенция на диабет и са богати на различни видове витамини, включително витамин А, В1, В2, С и Е. Високото ниво на фибри помага за подобряване на храносмилането, подържане на здравословното тегло, но и може да ви помогнат да намалите холестерола и да подобрите здравето на сърцето.

Портокали
Портокалите съдържат високи нива на витамин С, фибри, минерали и не са с високо съдържание на натурална захар. Портокалите са с нисък гликемичен индекс, за да поддържат нивото на кръвната захар. А високото съдържание на фибри може да ви помогне да контролирате теглото си и е известно, че наднорменото тегло е един от най-рисковите фактори за диабет.

Яжте портокалите директно, а не на портокалов сок, за да постигнете по-добър резултат в лечението на диабета, тъй като сокът е с по-малко съдържание на фибри.

Грейпфрут
Грейпфрутът има нисък гликемичен индекс /25/ и е с високо съдържание на витамин С, както и разтворими фибри, той е включен в топ на най-препоръчителните суперхрани за диабет от Американската асоциация за диабет. Има много изследвания, които са установили, че грейпфрутите имат изключителни компоненти, които ги правят чудесни за цялостното здраве.

Експертите предполагат, че яденето на половин чаша с грейпфрут, всеки ден, вместо да пиете сока, ще ви помогне да поддържате нивото на кръвната захар.

Ябълки
„Една ябълка на ден поддържа диабета далеч“. Изследване от British Medical Journal показва, че яденето на цели плодове, като ябълки, е „значително свързано“ с по-нисък риск от диабет тип 2. Те съдържат добри количества фибри, антиоксиданти, витамин С и флаваноиди, като всички те могат да понижат инсулиновите нужди на диабетици с 35%.

Освен това една средна ябълка на ден може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, както и да намали риска от получаване на рак.

Автор: Liu Jiao

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×