нож-глави чесън-обелен чесън

Диетата и начин на живот в днешно време може да бъде трудна на дебелото черво. Комбинацията от преработени храни, ниски нива на диетични фибри и бедна хидратация може да доведе до хронични проблеми в дебелото черво, като запек и в дългосрочен план, повишена опасност от рак на дебелото черво, много сериозна форма на заболяването. Въпреки това, просто  увеличаване или добавяне на следните храни във вашата диета обикновено е достатъчно, за да се справите с тези проблеми.

Богати на фибри храни

Вероятно най-важното нещо, което може да направите, за да очистите дебелото си черво е да увеличите приема на диетични фибри чрез плодове, пълнозърнести храни, зеленчуци и дори добавки като псилиум. Фибрите са може би най-добрият естествен начин за почистване на дебелото черво.

Сурови плодове и зеленчуци

Ако получавате по пет порции плодове и зеленчуци на ден, най-вероятно ще откриете, че проблемите ви с дебелото черво са се оправили естествено. Плодовете и зеленчуците са не само богати на фибри, но те също са и с високо съдържание на хлорофил, който е много полезен за храносмилателния тракт.

Пробиотични храни

Пробиотични храни като кисело мляко, кисело зеле и ким чи (пикантно корейско ястие) се наричат пробиотични храни, защото те помагат да населят червата с полезни бактерии, които подобряват храносмилането и поддържат здраво и активно дебелото черво.

Вода

Заедно с увеличаването на фибрите в диетата си, повишаване на нивата на хидратация е другото най-добро нещо, което можете да направите, за да си запазите дебелото черво здраво. Хидратацията прави процеса на храносмилане по-лесен и вероятността от образуване на твърди изпражнения, които са трудни и болезнени да минат, е много малка.

Чесън

Чесънът стимулира производството на ензими в черния дроб, които правят целия процес на разграждане по-лесен, като по този начин се намалява обема на работа на дебелото черво и изхождането е по-лесно, така че дебелото черво остава чисто.

Бобови растения

Бобовите растения, включително боб, грах и леща, също са богат източник на фибри, за да ви помогне да очистите дебелото черво. Те също така съдържат здравословни мазнини, които ограничават апетита по естествен начин.

Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини, в източници, като сьомга, риба тон, ленено семе и орехи – помагат при прочистването на дебелото черво, като се прикачват към токсини и други вредни вещества, което позволява на дебелото черво лесно да ги отстрани от организма.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, също като бобовите растения, плодовете и зеленчуците, са отличен източник на фибри.

Сега вече знаете кои храни могат да прочистят дебелото ви черво. Добавянето на фибри, вода и допълнителни плодове и зеленчуци към диетата е чудесен начин да поддържате дебелото черво почистено и така да намалите шансовете си за рак на дебелото черво или други тежки състояния.

Автор: Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-8-foods-cleanse-colon/

By admin

One thought on “Топ 8 храни за прочистване на дебелото черво”
  1. Към пробиотичните храни може да се добави и чай от гъбата Комбуча, който е ферментирал, богат на фибри, а й самата гъба се храни от зелен или черен чай, което допълнително подпомага храносмилането и стимулира метаболизма. Специалисти съветват према на чай от Комбуча сутрин на гладно или преди хранене. Споделят още, че напитката прочиства дебелото черво като разгражда остатъчните храни в него и спомага тяхното изхвърляне от организма. Отглеждането на чаената гъба Комбуча е изключително лесно в домашни условия, отнема 10 минути на седмица, а естествено газираната напитка има много приятен вкус на сайдер и е идеален заместител на безалкохолните напитки за цялото семейство. Вскичко, което е необходимо, за да я отглеждате е гъба майка, зелен или черен чай и захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *