Три причини да опитате алабаш – здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

(NaturalNews)

Наричанан още немска ряпа, алабашът е кръгъл грудков зеленчук от същото семейство, което произвежда броколи, брюкселско зеле и зеле. Той има корава като нокти външност, но след като откриете това, което е отвътре, ще бъдете пристрастени! Вкусът му е сходен със стъблата на броколи, но по-мек и по-хрупкав.

Алабашът е много богат на витамин C (само една чаша ще ви даде 138% от препоръчителния дневен прием!), антиоксиданти и калий.

Ето три причини, да добавите този необичаен, но супер-здравословен зеленчук към вашата диета:

1.) Алабашът принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, които се борят с рака.

Наред със суперхрани като кейл (къдраво зеле), рукола и репички, алабашът съдържа мирозиназа, ензим, познат да задейства процес, който превръща глюкозинолати (изпълнени със сяра съединения) в изотиоцианати, показани, че се борят с рака.

2.) Стимулирайте здравето на сърцето си с алабаш.

Само една порция алабаш дава близо 25 процента от препоръчителния дневен прием на калий, изключително важен елемент за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, а също и за понижаване на кръвното налягане.

Според Национално здравно и хранително изследване, хората, консумиращи 4069 милиграма калий на ден “са имали 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 мг на ден).”

3) Алабашът е фантастичен начин за помагане на храносмилателната система.

С пет грама диетични фибри за чаша – 19 процента от препоръчителната дневна доза – алабашът е страхотен зеленчук за храносмилателното здраве. Можете да увеличите количеството изхождания, което е от решаващо значение за запазване  здравето на дебелото черво в топ форма, намалявайки риска от храносмилателни проблеми, включително хемороиди и дори рак на дебелото черво.

Как да се насладите и да приготвите алабаш

Можете да се насладите на този зеленчук суров, просто го нарежете на подобни на чипс парчета и го използвайте с различни сосове, или го нарежете на дълги клечки и го включете в домашна салата от зеле. Алабашът е перфектен за пикници и партита в топлото време!

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw MichelleЕдин коментар на Три причини да опитате алабаш – здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

  1. Rumiana Petkova каза:

    Много е полезен алабаша.

Вашият коментар