елда

Познато ли ви звучи името Елда. Това е вид семе и има изобилие от качества, които го превръщат в отлична храна, която да добавите към диетата си. Лесно се готви и обиновено е на разположение в магазините за здравословни храни, а и е евтина. Интересен е фактът, че е два пъти по-лесно да покълне, отколкото да се сготви. Ето три причини да включите елда в диетата си.

Елда е известна с многобройните си ползи за здравето. Първо, тя не съдържа глутен, така че е отличен заместител за други зърнени храни в диетата. Изследванията са показали, че консумирането на елда може да помогне в борбата с високо кръвно налягане и висок холестерол. Също така, елда не води до пикове в нивата на кръвната захар. Шест годишно проучване, направено в Айова, показва, че жените, които консумират средно по три порции елда на ден, имат 26% по-нисък риск от диабет в сравнение с жените, които не консумират. Елда съдържа осем незаменими аминокиселини, както и по-високи съотношения на манган, магнезий и фибри. Съдържа и два флавоноида. На първо място, това е кварцетин, който помага за изцелението на тялото. На второ, това е рутин, който е антиоксидант и следователно може да инхибира рак. Рутинът също укрепва капилярите и кръвообращението, като по този начин намалява и болезнени разширени вени.

Елдата е много лесна за покълване. Уверете се, че сте закупили сурови семена и просто ги накиснете в изобилие от вода за около тридесет минути. Препечената елда ще има златисто-кафяв цвят, докато суровата елда ще бъде бяла или светло зелена. След това изплакнете и отцедете добре. Можете да забележите леко мазен филм върху семената след накисване, ето защо е добра идея да се изплакнат и отцедят добре. След това ги сложете в широк съд, без капак и ги оставете на проветриво място. След два дни кълнове от елда ще са готови.

Елдата е много „гъвкава“. Както споменахме, можете да я ядете варена или да я  включите в салати. Вкусът не е много силен, така че с радост може да я включите в сладки или солени ястия. Опитайте да я добавите към шейкове за допълнително текстура и енергия. Смесете семената с една ябълка или круша, поставете сместа в купа с мляко от ядки – така  имате пред себе си сурова каша, богата на ензими. Бърза и лека следобедна закуска включва елда, половин авокадо, малко маслиново олио и сол.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  Matt Monarch

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *