С настъпилата пролет се започват градинарските проекти. Градини със зеленчуци, които се допълват взаимно, са известни още като допълващо се градинарство.

Вътрешни градини, малки и дворни градини стават все по-популярни сред семействата. Малки деца, както и родителите, ползват градинарството като начин да се научат полезни уроци за живота, като търпение и дисциплина, които помагат да се допринесе за скромността на ежедневния им живот. Тъй като в повечето случаи пространството е ограничено, семействата търсят най-изгодните форми на засаждане, които осигуряват цялостен хранителен баланс. За да се противопоставят на въпроса за ограничено пространство, на повърхността изплува древна форма на засаждане, известна като допълващо се засаждане. Някои от растенията, които могат да се ползват за целта, са зеленчуци като боб, царевица и тиква (скуош), известни още като „трите сестри.“

За да започнете засаждане на трите сестри (освен ако не е на закрито) трябва да е между средата на април и средата на май. Първо семената трябва да се засаждат в редове, за да се осигурят адекватни растеж, опрашване и прилична реколта. След като стъблата на царевицата са около 10 сантиметра високи, е време да се засадят боба и тиквата. Царевицата е чудесен зеленчук да се интегрират в трите сестри, защото създава стълб за катерене на боба. Фасулът са важен атрибут на трите сестри, защото той събира азот от въздуха и го прехвърля на почвата като осигурява достатъчно количество азот за царевицата и тиквата. Също така, фасулът прави стъблата на царевицата по-устойчиви на вятъра. Тиквата действа като мулч, задържа влагата, предпазва почвата от изсъхване, ограничава размера на развитието на плевели и дори може да възпре хищници, които биха могли да ровят из градината.

От хранителна гледна точка трите сестри осигуряват устойчива и здравословна храна. Царевицата осигурява на организма въглехидрати, както и различни аминокиселини, докато бобът дава на тялото допълнителни аминокиселини, витамини В2 и В6, калий и, разбира се, диетични фибри. Тиквата осигурява витамин А и по този начин се допълват една друга за една добре балансирана диета.

Трите сестри са чудесен спътник в градината, което може да се стартира и се поддържа сравнително лесно. Градинарството, само по себе си, събира семейството заедно и учи на основни дисциплини, както вече споменахме. Както и крайният резултат (реколтата) ще донесе на семейството вкусна и питателна храна.

 

Автор: Alden Morris

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×