(NaturalNews)

Хората отдавна вярват, че когнитивният упадък е присъщ и неизбежен симптом на стареенето. В действителност, обаче, повечето психични заболявания свързани с възрастта – от леки раздразнения, като забравяне, до сериозни невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и деменция – са продукт на токсични среди, нездравословен начин на живот и неправилно хранене. Поради тази причина, има много неща, които хората от всички възрасти могат да направят, за да предотвратят когнитивниия упадък, свързан със застаряването, включващи достатъчно сън и физическа активност, оптимизиране на чревната флора и консумиране на храни, които са богати на витамин B12 и омега-3 мастни киселини.

Друг чудесен начин да се предпазим от когнитивен упадък е да допълним диетите си със суперхрани, които са научно доказани, че подкрепят здравето на мозъка. Трите храни, изброени по-долу, попадат в тази категория.

Кокосово масло

Суровото, органично кокосово масло е доказано, че лекува голям брой заболявания, включително затлъстяване, лоша кожа и коса, сърдечносъдови заболявания и други. Според д-р Мария Нюпорт, обаче, кокосовото масло може да предотврати и когнитивен упадък, благодарение на големия брой кетонни тела, присъстващи в неговите средноверижни триглицериди (МСТ), които функционират като алтернативен източник на гориво за нашия мозък. Тъй като неадекватните доставки на нашия основен източник на гориво, глюкоза, са водеща причина за болестта на Алцхаймер и деменция, редовното консумиране на храни, богати на тези алтернативни източници на гориво, може да ни помогне да поддържаме нашето психично здраве – малко храни съдържат повече източници на гориво от необработеното кокосово масло.

Бакопа мониери (Брахми)

Многогодишната билка, Бакопа мониери е била използвана в аюрведическата медицина в продължение на векове за лечение на когнитивни проблеми като лоша памет и мозъчна мъгла, и сега съвременните изследвания наваксват с това древно знание. Например, едно проучване, представено на Международната конференция за мозъчно изследване през 1996 г. доказва, че дългосрочната консумация на прах Бакопа намалява количеството време, необходимо на субектите, за да научат нови задачи, с цели 50 процента. По-късно изследване, публикувано в списание Невропсихофармакология през 2002 г. показва, че Бакопа има „значителен ефект“ върху способността на субектите да запаметяват нова информация.

Както и с кокосовото масло, редовната консумация на Бакопа мониери, също може да ни предпази от по-сериозни състояния. Браян М. Кайрала, изследовател в Колежа на Филаделфия по остеопатична медицина, установява, че доброволци в напреднала възраст, които консумират 300 милиграма Бакопа дневно, показали значителни подобрения в словесната обработка на информация в сравнение с тези, които консумират плацебо. Този резултат води Кайрала до заключението, че Бакопа може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер: „Дългосрочни изследвания за Бакопа биха могли да бъдат проучени за нейния потенциал да играе роля в защитата или забавяне на упадък на паметта, свързан с възрастта или забавяне на началото и/или прогресията на болестта на Алцхаймер.“

Орехи

 

Според Доктрината на Подписи, древна билкарска философия приписана на швейцарския лекар Парацелз, много храни в естествения свят, физически приличат на органите, за които са от полза. Един класически пример за това е орехът: с двете си полукълба и черупка като череп, орехът наистина прилича на мозък – и както се случва, малко храни са по-добри за мозъка от орехите.

 

Например, едно изследване, публикувано в Британски Журнал по Хранене, установява, че лицата, които са яли само половин чаша орехи дневно в продължение на период от два месеца са показали 11 процента подобрение в дедуктивно мислене в сравнение с контролна група. Друго изследване, публикувано в Списание за болестта на Алцхаймер, показало, че редовната консумация на орехи може да подобри когнитивните функции и паметта. Какви са причините за тези резултати? Първо, орехите са богати на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастна киселина на растителна основа, която е известна, че предпазва мозъчните клетки от окислително увреждане. На второ място, орехите са богати на витамин Е, антиоксидант, който е добре известен за предотвратяване на когнитивно увреждане.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×