омега-3-хапчета-шишенце

Повечето хора са приели стреса като постоянна част от живота си, но има толкова много причини, поради които не трябва да го приемат толкова леко. Безброй изследвания показват колко вреден може да бъде стресът за здравето на човека. Един от начините, по които той уврежда вашето здраве е чрез увеличаване на нивата на кортизол в организма.

В малки количества хормонът на стреса, кортизол, спомага за подобряване на здравето. Той участва в много телесни функции, особено в метаболизма и реакцията на борба или бягане. По време на периоди на стрес кортизолът дава на тялото ви енергиен тласък, за да ви помогне да преодолеете стреса. Ето защо нивата на кортизол обикновено са по-високи сутринта и след това намаляват през целия ден. Освен това, кортизолът участва в производството на кръвна захар и превръщането на метаболитите като мазнини, протеини и въглехидрати в използваема енергия.

Твърде много кортизол в организма може да се дължи на стрес, липса на сън, инфекции или излагане на бяла светлина и това може да се превърне в проблем, тъй като изчерпва надбъбречните жлези, които произвеждат и други хормони. Това може да доведе до често главоболие, свръхчувствителност, хронична умора и промени в настроението. Освен това, прекомерните количества кортизол увреждат имунните функции и допринасят за увеличаване на теглото, особено около корема. Известно е, че висцералната мастна тъкан е изключително опасна и е свързана с повишен риск от смъртност.

Хранителни вещества, които спомагат за подобряване на нивата на кортизол

Диетата е от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве. Така че, ако страдате от високи нива на кортизол, това трябва да бъде едно от нещата, на които трябва незабавно да обърнете внимание.

Важно е да следвате диета, която има ограничени количества преработени храни, тъй като транс-мазнини, захар и натрий, открити в тях, могат да влошат състоянието ви. Вместо това трябва да се насочите към пълноценни храни. Някои от най-важните хранителни вещества, които трябва да включите в диетата си за намаляване нивата на кортизол, включват следното:

  • Омега-3 мастни киселини – Омега-3, която обикновено се среща в рибеното масло, е известна с многото си ползи за здравето и те включват регулиране на нивата на кортизол. Проучванията показват, че приемането на рибено масло за три седмици значително подобрява нивата на кортизола, както и сърдечната честота и кръвното налягане. Хранителните източници на омега-3 включват ленени семена, семена от чиа, орехи, соя и мазни риби.
  • Витамини от група В – те не само намаляват нивата на кортизола, но и поддържат здравата функция на надбъбречната жлеза. B-витамини са също много добри при стрес, тъй като те насърчават чувството за спокойствие, докато увеличават енергията. За да получите дневната доза от витамини от група В, можете да приемате добавки или храни като дива уловена риба, месо от пасищно отглеждани животни, яйца и зеленолистни зеленчуци.
  • Адаптогенни билки – Ашваганда, свети босилек и женшен са адаптогенни билки, които помагат за регулирането нивата на кортизол и стрес. Освен това, тези билки са показали, че намаляват умората и увеличават енергията.

Като включите тези хранителни вещества във вашата диета, можете да подобрите нивата на кортизола, дори ако постоянно се оказвате в стресови ситуации.

Други начини за намаляване на прекомерните количества кортизол

Има и други начини за подобряване на естествените нива на кортизола. Някои от тях включват следното:

  • Масаж – ако напоследък сте подложени на много стрес, се поглезете с масаж. Проучванията показват, че това може да намали нивата на кортизол до 31 процента и дори да повиши нивата на серотонин и допамин, за да ви направи по-щастливи.
  • Слушане на музика – музиката може да прави чудеса за вашето тяло. Слушането на любимите ви мелодии преди или по време на стресови ситуации спомага за поддържането на здравословни нива на холестерола.
  • Спане – лишаването от сън е основен източник на стрес и високи нива на кортизол, така че винаги се уверявайте, че получавате достатъчно добро качество на съня. Получавайте по-добър сън през нощта, като избягвате дрямките и се придържате към редовния сън.

Автор: Ellaine Castillo

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *