Често се казва, че за да получите оптималното ниво на витамин D е необходимо 15 минути на ден излагане на слънце. Тази препоръка опростява въпроса и може да направи лоша услуга на много хора, които имат нужда от повече излагане на Слънце, за да набавят своето оптимално ниво на витамин D.

Оптималното ниво на витамин D е около 10,000 IU единици дневно. Когато кожата е изложена на максимална експозиция UVB, тялото ще направи до 10 000 единици IU витамин D.

След максимална експозиция на UVB, витамин D прекурсорите в кожата достигнат повратна точка и всяко допълнително произведено витамин D не се използва.

Тази горна граница е като база за препоръките за експозиция на слънце. Целта е да се достигне до 10000 единици IU витамин D дневно, за да окаже пълна подкрепа на здравословния начин на живот.

UVB лъчи и витамин D от слънцето

Тялото преобразува холестерола в организма във витамин D. Този процес се случва в кожата, когато тя е изложена на слънчева светлина. По-специално, процесът се случва, когато кожата е изложена на UVB излъчване на светлина.

Слънцето осигурява UVA, както и UVB лъчите. Рано и късно през деня слънцето осигурява само UVA лъчи, които не влияят на производството на витамин D в кожата.

Слънцето осигурява UVB радиация от около 10 часа преди обяд до около 2 часа след обед. Излагането на слънце, когато то не предоставя UVB радиация няма да помогне с производство на витамин D в кожата.

Тип кожа, UV Индекс и излагане на слънце

По-тъмната кожа предлага по-голяма защита срещу UV радиация, отколкото по-светлата кожа. Хора с по-тъмна кожа традиционно са обитавали по-топъл климат и прекарват повече време на слънце.

Меланинът в тъмната кожа на хората им позволява да останат на слънце по-дълго без вредни ефекти. Допълнителната защита обаче влияе на абсорбирането на UV от кожата и е причина производство на витамин D да се случва за по-дълъг период от време.

Хора с по-светла кожа пък традиционно живеят на студен климат, с по-ниско UV и носят повече дрехи, така че кожата им е по-малко изложена на слънце. С по-малки количества на меланин в кожата и по-светли тела те могат да направят оптимални нива на витамин D от слънцето за по-кратък период от време.

Заедно с типа на кожата и UV индексът (UVI) също играе роля в това колко време е необходимо за излагане на слънце, за да произвежда организмът оптимални нива на витамин D.

Значението на витамин D

Витамин D се разглежда предимно като важен хранителен елемент за здравето на костите, поради неговата способност да регулира калций и фосфат в кръвта.

Изследвания потвърждават, че витамин D недостатъчност е свързана с по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер, автоимунни заболявания, рак и хронична болка.

Важно е да получите точното количество UVB радиацията от излагане на Слънце, за да се направи необходимото количество витамин D.

Таблица, посочваща типове кожа и времето необходимо, за да получите витамин D от слънцето

ВИД КОЖА UVI 0-2 UVI 3-5 UVI 6-7 UVI 8-10 Tanning UVI 11+
Светла-Без тен не 10-15 минути 5-10 минути 2-8 минути 1-5 минути
С малък тен не 15-20 минути 10-15 минути 5-8 минути 2-8 минути
Бавно придобибаща тен не 20-30 минути 15-20 минути 10-15 минути 5-10 минути
Бързо придобибаща тен не 30-40 минути 20-30 минути 15-20 минути 10-15 минути
Много тъмна не 40-60 минути 30-40 минути 20-30 минути 15-20 минути

 

Автор: Aqiyl Aniys

Източник: http://blogs.naturalnews.com/fluoride-say/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *