(NaturalNews)

Ако сте пътували до Мексико, шансовете са, че сте видели изпълнения с живот  билков чай с червена окраска, известен като хибискус. Често наричан „кисела напитка“ в Иран, хибискусът не е само освежаваща кисела напитка, но също така е бил използван в световен мащаб като ефективна лекарствена напитка. Богат на витамин С, алкалоиди и биофлавоноиди, този ярък червен еликсир се използва традиционно за подпомагане на дихателното и сърдечносъдово здраве, понижаване на кръвното налягане, поддържане на баланса на течностите и облекчаване на безсъние. А сега съвременни изследвания потвърждават билката като тоник, подпомагащ здравето в най-различни области.

Исторически употреби, модерни приложения

Първоначално отглеждан в Ангола, култивирането на Hibiscus sabdariffa се е разпространило по целия свят до такива субтропични региони като Судан, Китай, Египет, Мексико и Тайланд.

„В Египет и Судан, хибискусът се използва, за да помогне за поддържане на нормална телесна температура, подкрепа  здравето на сърцето и насърчаване баланса на течности. Северноафриканците са използвали хибискус вътрешно за подкрепа  здравето на горните дихателни пътища, включително гърлото, а също и локално използване за здраве на кожата. В Европа, хибискусът е бил използван да подкрепя здравето на горните дихателни пътища, облекчаване на случаен запек и насърчаване на правилно кръвообращение. Често се употребява в комбинация с маточина и жълт кантарион за безпокойство и понякога трудно заспиване,“ заявява натуропатът Тори Хъдсън.

Понастоящем, проучвания за хибискуса са показали, че е от полза за намаляване на токсичност от кадмий, облекчаване  болестта на Паркинсон и понижаване на кръвното налягане.

Освен това, научни изследвания са показали положителна връзка между консумацията на хибискус и управление на метаболитен синдром, както и нивата на холестерола. Д-р Хъдсън отбелязва:

„Екстрактът от хибискус е проучен при 222 пациенти – от които някои са с метаболитен синдром (МС). Била е давана обща дневна доза от 100 мг екстракт от Hibiscus sabdariffa на прах (HSEP) на мъже и жени за 1 месец, 150 без метаболитен синдром и 72 с метаболитен синдром. Участниците са били разпределени на превантивна диета на случаен принцип, лечение с HSEP или диета в съчетание с лечение HSEP. Болните от (МС), получаващи HSEP са имали значително намалена кръвна захар, общ холестерол и LDL холестерол и повишени нива на HDL холестерол. Наблюдава се и ефект на понижаване на триглицеридите при всички групи, но е само значително в контролната група, която се третира с диета. Съотношението HDL/Триглицериди е значително намалено с HSEP в контролната група и тази с метаболитен синдром, което показва подобрение на инсулиновата резистентност. Предполага се, че антоцианините регулират адипоцитната функция, която има важно значение, както за предотвратяване, така и за лечение на метаболитен синдром.“

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×