(NaturalNews) Дневната доза излагане на Слънце е много полезна за тялото. Слънчевата светлина помага на тялото да произвежда витамин D и може да играе роля за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, депресия, остеопороза и безсъние. Въпреки това, експертите препоръчват само между 10 до 60 минути на излагане на незащитена кожа на Слънце всеки ден, в зависимост от цвета на кожата и степента на абсорбция. Какво може да се направи, за да се предпази кожата за остатъка от деня? Водещият дерматолог д-р Николай Периконе препоръчва ежедневна употреба на нехимична слънцезащитна  диета с високо съдържание на антиоксиданти, за да спомогне за насърчаване на здравето на кожата. Според д-р Периконе определени храни увеличават способността на кожата да се предпази „отвътре навън“.

В допълнение към списъка с дива сьомга, зелен чай, какао, домати и броколи като защитни за кожата храни, д-р Периконе добавя и мощните лечебни свойства на джинджифил и куркума. Той казва: „Тези прекрасни пикантни корени може да се добавят към салати, картофи, къри, супи и яхнии. Джинджифилът предотвратява разграждането на еластин в кожата, което помага за предотвратяване на бръчките, които са резултат от UV радиация. Куркумата е антиоксидант и предпазва кожата от остаряване като защитава колагена – ключов в поддържането на кожата млада и сияйна „.

Д-р Периконе е прав. Едно скорошно проучване, проведено в Chulalongkorn University в Тайланд показва, че джинджифилът и куркумата може да играят важна роля в предотвратяване на увреждане на ДНК, причинено от излагане на ултравиолетови В (UVB) слънчеви лъчи. Проучването, публикувано в Photochemistry and Photobiology, измерва способността на 15 растителни екстракти за усвояване на UVB лъчи. Екстракти от двете, джинджифил и куркума, абсорбират значително количество UVB лъчи, след като са приложени към клетките на кожата, а и също стимулират производството на тиоредоксин 1, протеин, който предпазва кожните клетки от увреждане. Литература, публикувана от Университета на Мериленд, също насърчава консумацията на джинджифил и куркума, както превантивна мярка срещу рак на кожата.

Пет други храни, които стимулират естествената способност на кожата да се защитава от Слънцето…

Зелен чай: Богат на антиоксиданти и катехини, които предпазват кожата от UV щети и неутрализират свободните радикали.

Какао: Богато на флаваноли, които увеличават притока на кръв и плътността на кожата. Намалява вероятността от слънчево изгаряне.

Дива сьомга: Съдържа антиоксидант астаксантин, който помага за отстраняване на щетите от UVB. Също така богата на Омега-3 мастни киселини, които притежават противовъзпалителни свойства.

Домати: Проучване, проведено през 2001 г. показва, че участниците, които консумирали доматено пюре на дневна база, са имали 40% по-малка вероятност да изпитат слънчево изгаряне.

Диня: Богата на ликопен, фитохимикал, открит в диня и други червени плодове и зеленчуци. Помага за предотвратяване на UV увреждане.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Bri Jackson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *