(NaturalNews)

Брюкселското зеле е широко отглеждано в Европа растение, заради неговите ядливи зелени плодове. Тези плодове, които приличат на миниатюрно зеле, обикновено се задушават или варят и след това се добавят към ястия  с месо, включително и при традиционните коледни вечери.

Не е случайно, че брюкселското зеле, подобно на други кръстоцветни зеленчуци като броколи и кейл, има леко неприятен вкус. Тези зеленчуци са пълни с толкова много антиоксиданти, минерали и витамини, че действието им към вкусовите ни рецептори винаги е било ограничено. Действието им, обаче, към останалата част от тялото ни е значително.

Причини да обичаме брюкселско зеле

Богато на важни витамини – Една порция брюкселско зеле (половин чаша) ни снабдява с 20 основни витамини, включително 48 милиграма от важния антиоксидант витамин С, много витамини от В групата и 604 международни единици (IU) витамин А. Витамин А помага на нашите ретини да различават цвят, докато каротеноидите зеаксантин и лутеин – които също се съдържат в брюкселското зеле – помагат за филтриране на светлината, така че нашите ретини да не са изложени на пронизващите ултравиолетови лъчи. Поради тази причина, брюкселско зеле е особено добро за подрастващи деца и възрастни с влошаващото се зрение.

Половин чаша брюкселско зеле съдържа също 78 микрограма витамин К, мастно-разтворим витамин, който се синтезира от растенията и често се среща в зеленолистните зеленчуци. Витамин К играе важна роля в съсирването на кръвта и често се прилага на кожата да се ускори лечение или за намаляване на подуване и спукване. Недостигът на витамин К води до няколко проблема, свързани с кръвта, включително кървене от носа, тежко менструално кървене и кървене на венците.

Свойства за борба с рака – Според Института Линус Паулинг, брюкселското зеле е богато на глюкозинолати, съединения, които принадлежат към групата на фитохимикали, наречени изотиоцианати. Глюкозинолатите са доказани, че стимулират апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в ракови клетки, а също и спомагат за премахването на потенциални канцерогени от организма.

Изследване, публикувано в издание от 2003 г. на Британски Вестник по Хранене показало, че варенето на брюкселско зеле и други кръстоцветни зеленчуци само за 9-15 минути намалява общото им съдържание на глюкозинолати с 18-59 процента. Следователно, изследователите препоръчват  приготвянето им на пара или пържене, за да се запазят техните свойства за борба с рака.

Високо съдържание на фибри – От 6-те грама въглехидрати, намерени в половин чаша брюкселско зеле, два грама идват от диетични фибри. Слабителните качества на фибрите са добре известни, но също така е показано, че намаляват холестерола в кръвта, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и дори ни предпазват от диабет тип 2.

Брюкселското зеле съдържат също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

Приготвяне

Брюкселското зеле е изненадващо многоизползваемо и има много начини да се прикрие вкуса му. Можете да го направите на туршия, леко задушено в чеснов бульон или го напръскайте със зехтин и  използвайте като гарнитура. Можете дори да направите „салата от кръстоцветни“, състояща се от нарязано брюкселско зеле и други зелени зеленчуци, смесени с кленов винегрет, варени сладки картофи и пресни билки, като розмарин и босилек.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×