(NaturalNews)

Кожата: Това е най-големият орган на тялото ви и новаторски изследвания от Дания са установили, че правилното функциониране на други жизненоважни органи зависи от нейната цялост. Съвместен изследователски проект от Университета на Южна Дания открива наскоро, че човешката кожа директно комуникира и взаимодейства с останалата част на тялото, което означава, че когато тя не е в добро здраве има голям шанс същото да важи и за други жизненоважни органи.

Професор Сюзан Мандръп и нейният екип се натъкнали на това откритие, докато са проучвали нещо друго, което, казва тя, е дошло като шок. Докато работила с изследователската група на Нилс Фаергеман в Катедра по Биохимия и Молекулярна Биология на Университета на Южна Дания, Мандръп и нейният екип констатират, че човешката кожа буквално „говори“ с други жизненоважни органи, включително и с черния дроб, който е отговорен за филтриране на токсините и обработване на въглехидратите и мазнините.

Според Science Daily, когато е направил откритието, екипът е провеждал изследвания на мишки, които нямат специален протеин свързващ мазнините, известен като ацил-СоА-свързващ протеин. Някои от мишките имали странно мазна кожа и са имали затруднения да бъдат отбити от майките си, което накарало учените да погледнат по-отблизо.

Тъй като същите тези мишки са имали трудности с обработването на мазнините чрез черния им дроб, вместо да трупат запаси от него в течение на времето, екипът първоначално приема, че това вероятно е имало нещо общо с липсващите им чернодробни гени. Но след като разглеждат отблизо и провеждат поредица от експерименти, става ясно, че е имало някакъв друг фактор, участващ в тази метаболитна аномалия.

„В началото си мислехме, че натрупването на мазнини в черния дроб е свързано с факта, че има липсващ ген в черния дроб на тези мишки“, заяви Дите Нес, един от изследователите. „Но това беше отхвърлено след поредица от изследвания и трябваше да намерим друго обяснение.“

Проучването разкрива, че нездравата кожа може да доведе до нездрави органи

Когато решили да погледнат мишките за втори път, комбинацията от мазна кожа и това, което изглежда е било „течаща“ кожа, довело екипа до някои нови заключения. Тъй като мишките с течаща кожа изглежда са губили повече вода, отколкото другите мишки, което ги правило по-студени, изследователите стигнали до хипотезата, че това, а не липсващият ген, е отговорно по някакъв начин за съответното натрупване на мазнини в черния дроб на мишките.

„Когато губят вода, те губят и топлина“, добавя Нес. „Ето защо ние се запитахме дали тази загуба на вода и топлина може да бъде причината мишките да натрупват мазнини в черния дроб и да стават слаби, когато се отбият от майка си.“

Както се оказва, тази хипотеза е вярна. Този вид мишки, с проблеми на кожата и козината, са по-склонни към натрупване на мазнини в черния дроб и това е резултат от тяхната нездрава кожа. След прилагане на желе на петролна основа на козината на въпросните мишките, а по-късно течен латекс, и двете, от които са спрели загубата на топлина при мишките, техните проблеми с натрупване на мазнини също спрели.

„Показахме, че кожата въздейства на метаболизма в черния дроб, а това е доста изненадващо,“ заявява екипът. „Вярваме, че изтичането на вода от кожата кара мишките да чувстват студ и това води до разграждането на мазнини в тяхната мастна (мазна) тъкан. Разградените мазнини след това се преместват в черния дроб. Мишките движат енергия от тъканите към черния дроб.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×