Всеки знае, че редовното четкане на зъбите и почистването им с конец за зъби помага на оралното ви здраве. Въпреки това, можете също така да ядете определени храни, за да поддържате зъбите и венците здрави, казва д-р Стивън Лин, зъболекар от Австралия.

Д-р Лин също пише книгата The Dental Diet /Дентална диета/, която ще бъде издадена през 2018. Той също така пише в блог, който съдържа различни митове за оралното здраве. Зъболекарят разкрива, „Ще кажа нещо, което може да ви изненада. Вашата паста за зъби не е толкова важна. Всъщност, в сравнение с правилното хранене, дори и четките за зъби не са толкова важни. „

Изявлението му е шокиращо и това може да е причината, поради която хората, които религиозно следват съветите на зъболекаря си, все още са изложени на риск от кариес. Въпреки миенето на зъбите и почистваенто им с конец, проблемите ще продължат да се появяват, ако липсват някои хранителни вещества. Д-р Лин сподели, че следните четири витамини могат да помогнат за запазването на зъбите ви здрави: A, D, K2 и E. Индивидите, които страдат от зъбни проблеми, може да не получават достатъчно от тези витамини в ежедневната си диета.

Поддържайте зъбите си здрави

Ако не получавате достатъчно витамин А, устата ви няма да може да приготви достатъчно слюнка, която помага за отстраняването на вредните бактерии, казва д-р Лин. Зъболекарят сподели: „Когато не получавате достатъчно витамин А, слюнчните жлези не могат да вършат работата си и могат да допринесат за изхабяването на емайла.“ Храните, богати на витамин А, включват моркови, млечни продукти, яйца и жълти или тъмни зеленчуци.

Що се отнася до витамин D, трябва да държите костите и зъбите си здрави. Доктор Лин добави, че витаминът има и други ползи. „Всъщност има така да се каже „малко“ имунна система в зъбите ви, наречена одонтобласти, която се нуждае от активиране чрез витамин D. Вашите одонтобласти са клетките на вашите зъби, които произвеждат дентин и са жизненоважни за регенерирането на зъбите „, коментира той. Храни богати на витамин D: мастни риби, гъби и някои млечни продукти.

Витамин Е е антиоксидант и помага да се запазят нивата на бактериите в устата ви под контрол. Той също така регулира микробиологията в устата ви, където се намират всички видове бактерии, гъбички и вируси. Можете да получите витамин Е, като ядете броколи, спанак и ядки.

Ако не получавате достатъчно витамин К2, вашите калциеви добавки са безполезни. Той обясни: „Витамин К2 е като полицай за калций, който казва къде и кога да отиде“. Лицата с недостатъци на К2 се нуждаят от калций, но той отива в бъбреците и артериите, вместо в зъбите. Богати на витамин К2 храни включват масло, яйца и меки сирена.

Д-р Лин казва, че ако не получавате достатъчно от тези четири добавки, зъбите ви не са напълно здрави. Той заключи: „Не мога да подчертая това достатъчно, но трябва да получавате правилните хранителни вещества, витамини и минерали, за да могат зъбите ви да продължат да се регенерират през целия ви живот … Много погрешно вярване е, че могат да предотвратят кухини и пародонталните заболявания просто с добри навици и правилната паста за зъби – но това не е най-важният фактор.“

Яжте тези храни, за да подобрите оралното си здраве

Ако искате да научите повече за другите здравословни храни, които можете да ядете, за да подобрите оралното си здраве, вижте списъка по-долу:

  1. Ябълки – тъй като този плод има високо съдържание на вода, ако ядете ябълки, можете да стимулирате производството на слюнка в устата си. Влакната в ябълките също стимулират венците, а могат и да ви помогнат да направите зъбите си по-бели.
  2. Млечни продукти – приема на подходящия вид млечни продукти, като например тези, които не съдържат антибиотици, хормони и други химикали, ще гарантира, че вашите зъби получават калций, от който се нуждаят, за да останат силни. Пийте сурово мляко и кефир и яжте кисело мляко, за да стимулирате оралното здраве.
  3. Кокос – опитайте издърпване с кокосово масло, страхотен процес на дермална детоксикация. Това помага за отстраняването на токсините в устата ви и създава по-чиста среда, за да се предотвратят кухините и болестите. Просто жабурете една супена лъжица кокосово масло в устата си в продължение на 20 минути. След като приключите, изплюйте маслото, но не плюйте в мивката (може да задръсти канализацията) и не поглъщайте (може да повторите абсорбирането на токсините).
  4. Листни зеленчуци – богати на витамини и минерали, листните зеленчуци са с ниско съдържание на калории. Яжте някои зелени зеленчуци, зеле, спанак или швейцарски овесени ядки.
  5. Ядки – тъй като ядките са пълни с витамини и минерали, които са полезни за вашите зъби, те са една от най-здравословните закуски, на които можете да се насладите. Дъвченето на ядки също помага за производството на слюнка, за да поддържате устата си по-чиста.

 

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-01-hygiene-isnt-enough-you-must-nourish-your-teeth-with-a-healthy-diet-according-to-oral-health-expert.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×