Хлорофилът е смятан за растителен еквивалент на човешка кръв. Неговият дълбок и жизнен зелен цвят е това, което дава на растенията характерния зелен оттенък, който всички ние обичаме да наблюдаваме в природата. Това наситено зелено вещество съдържа много съставки, които го правят отлично допълнение към хранителния режим на човека. Когато преварите зеленчуците, които съдържат много хлорофил, вие просто губите това мощно хранително вещество. Опитайте се да ядете сурови броколи, грах, зеле, спанак или друг зелено оцветен зеленчук всеки ден, само за да си гарантирате, че получавате хлорофил от диетата си.

Те са почти без калории, а и ще бъдете изненадани колко по-заситени се чувствате като ядете зеленчуци, които не са преминали топлинна обработка, отколкото, ако сте изяли цяла купа с варена версия. Това е така, защото те дават на тялото това, което жадува – ензими, витамини, минерали и създава чувство на ситост, за разлика от всяка друга храна, преминала топлинна обработка.

Ако мисълта за ядене на сурови зеленчуци не ви харесва, опитайте се да ги потапяте в хумус. Сменете всички други закуски, които имате през целия ден, с тази и ще забележите огромен тласък на здраве.

Хлорофилът е структуриран почти като човешката кръв

Причината хлорофилът често да се нарича „кръвта“ на растенията е от части, защото това всъщност е техният основен източник на живот. Той е молекулярно структуриран почти като хемоглобина на човешката кръв с едно изключение. Централният атом на молекулата на хлорофила съдържа различен минерал от този на човешка кръв – магнезий вместо желязо.

Хлорофилът осъществява основната метаболитната функция на растението – фотосинтеза. Без фотосинтеза повечето видове растения ще умрат. Това преобразуване на слънчевата светлина в основен източник на препитание, заедно с водата, е техният основен източник на хранене и поддържане на живот.

Обогатява с кислород кръвта

Смята се, че една от основните ползи за здравето на хората от хлорофил е, че снабдява кръвта с кислород като едновременно с това я детоксикира или „пречиства“. Докато има само анекдотични доказателства за това, много хора, които се хранят с храни, естествено богати на хлорофил (а не добавки) докладват увеличаване нивата на енергия, което отчасти може да се дължи на пречистването на кръвта.

Силен антиоксидант

Хлорофилът има много висока стойност като антиоксидант и това може да бъде причина суровите зеленчуци с високо съдържание на тази молекула да са мощни бойни агенти срещу рак. Той съдържа високи нива на мощните антиоксиданти – витамини A, C и E. Те са не само витамини, богати на антиоксиданти стойности, но имат ​​също и антивъзпалителни свойства в природата. Хлорофилът, следователно, може да се разглежда като превантивен хранителен елемент, когато става въпрос за различни заболявания, които са причинени поне от части от възпаление (това е един много голям списък), както и клетъчни мутации (друг голям списък, но най-вече рак).

Алкализиращ тялото

Хлорофилът е също много алкализиращ тялото поради химическия си състав – особено поради централния си атом магнезий, който е известен алкализиращ агент. Проучванията са свързали прекалено киселинна вътрешна среда с различни заболявания, вариращи от рак и състояния на кожата до здравни проблеми с червата. Алкализиращият ефект на високо хлорофилни храни помага да се неутрализира разрушаващата киселина и да се възстанови здравословния баланс на рН в тялото.

Естествен „дезодорант“

Хлорофилът често се използва за лечение на лош дъх и други неприятни миризми на тялото. Просто дъвченето на парче сурово броколи гарантира, че устата ви ще се чувства по-свежа и чиста. Това може да се дължи отчасти на химичните свойства на самия хлорофил, които имат естествено стягащо качество, но също така и заради това, че той помага да се поддържа храносмилателната система здрава, което води до по-малко телесни миризми, включително лош дъх.

Най-добрите източници на хлорофил

Както бе споменато по-рано, колкото по-тъмнозелени са зеленчуците, толкова повече хлорофил съдържат. Това включва броколи, зеле, спанак, къдраво зеле, пшеница и ечемик, марули. В допълнение, спирулина и синьо зелени водорасли съдържат високи нива на хлорофил.

 

Автор:  Danna Norek

Източник: blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×