(NaturalNews)

Хлорофилът е зеленият пигмент в растенията, който е отговорен за усвояването на светлината, необходима за фотосинтезата. Често се счита за „кръвта“ на растенията, тъй като съдържа основната им физиология и е необходим за техните основни метаболитни функции, като растеж и дишане. Повечето сухоземни растения съдържат хлорофил в известна степен, но тези с най-наситените зелени цветове съдържат най-големите концентрации от него.

Въпреки че хората не могат да фотосинтезират и следователно не могат да използват хлорофила по същия начин както растенията правят това, проучвания показват, че хлорофилът все пак е мощен фитонутриент, който може да е от полза за нашето здраве, ако се консумира във форма на цяла храна или добавка.

Ползите от хлорофила

Повишава здравето на кръвта – от 1911 г. учените знаят, че молекулярната структура на хлорофила е почти идентична с тази на хемоглобина при хората. Единствената разлика е, че хемоглобинът е прикрепен към метален йон на желязо, докато хлорофилът е прикрепен към метален йон на магнезий. Следователно, хлорофилът действа като хемоглобин в нашите тела, увеличавайки насищането с кислород и доставката на хранителни вещества за нашите клетки. Тази уникална дейност е отговорна за добре известните свойства на хлорофила за почистване и изграждане на кръвта.

Предпазва от болести – Хлорофилът е мощен антиоксидант и нововъзникващи доказателства предполагат, че може да ни помогне да се предпазим от сериозни медицински проблеми. Например, едно изследване, публикувано в списание Food & Nutrition Sciences през 2013 г. открива, че хлорофилът (наред с феофитин, хлорофилна молекула без централен магнезиев йон) може да „предотврати окислително увреждане на ДНК и липидна пероксидация“ по дозозависим начин.

Освен това, научни изследвания, съставени от д-р Джордж С. Бейли от Университета в Охайо Стейт, показват, че доброволци, които са вземали 100 милиграма диетичен хлорфилин три пъти дневно изпитват внушителните 55 процента намаление в „уринния биомаркер за излагане на афлатоксин“, в сравнение с контролната група, което предполага, че добавки с хлорофил могат да помогнат да се намали наполовина риска от чернодробно заболяване сред хората, изложени на високи нива на афлатоксин (естествен канцероген, произведен от определени паразитни форми).

Хелира тежки метали – Не е случайно, че много храни, които хелират тежки метали от организма, като кориандър и хлорела, също са пълни с хлорофил. Според изследване, публикувано в Global Advanced Research Journal of Environmental Science and Toxicology, хлорофилът има порфиринов пръстен, който функционира като естествен хелатиращ агент. Освен това, „средата на хлорофила е магнезий,“ пишат авторите, „който се освобождава в киселинна среда, позволявайки на други тежки метали, да се свързват на мястото му.“ Поради тази причина, добавяне на повече богати на хлорофил храни в нашите диети е чудесен начин да се предотврати токсичност от тежки метали, което е голям проблем в днешния замърсен свят.

Други ползи за здравето, свързани с хлорофила включват подобрена миризма на тялото, лечение на антивъзпалителни състояния и, благодарение на съдържанието на магнезий, освобождаване от нервност и високо кръвно налягане.

Най-добрите източници на хлорофил

Като общо правило, колкото по-зелено е растението, толкова повече хлорофил съдържа. Следователно, наситено-зелени билки и зеленчуци, като кейл (къдраво зеле), магданоз, кориандър, спанак, чард и броколи, са едни от най-добрите хранителни източници на хлорофил. Водорасли, като спирулина и хлорела и морски зеленчуци, като келп и нори, също са богати на него. Несъмнено, най-големият източник от всички обаче е сок от пшенична трева, който се състои от около 70 процента хлорофил – както и огромен брой други,  стимулиращи здравето фитонутриенти.

 

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *