Не е широко известно, но факт е, че „холистичното мислене“ е много по-ценно в живота от коефициента на интелигентност или „научената“ интелигентност, твърди редакторът на Natural News, Майк Адамс, здравен рейнджър, в скорошен подкаст.

„Холистичното мислене е много по-важно от суровия IQ“, казва Адамс, който също е съосновател на TalkNetwork.com. „Оказва се, че много хора, които мислят, че са интелигентни – включително и много лекари – са наистина много добри в “ ЗАПАМЕТЯВАНЕТО“.

Той добавя, че запаметяването не се равнява на „интелигентност“, а самите хора, за които се предполага, че са учили много, могат да бъдат „глупави“ в действителност и да не са добри във вземането на решения.
Запаметяването може да бъде постигнато милиарди пъти по-бързо (и с по-добра точност) от машините. Възходът на интелигентните машини прави запаметяването от хората като нещо остаряло“, отбелязва той.

Всъщност, като се имат предвид технологичните тенденции, Адамс вярва, че много професии, които изискват най-вече запаметяване и малко истински академични или холистични познания, са на път да изчезнат, защото машините – роботите – изпълняват задачи за запомняне много по-ефикасно и бързо. Те дори ще заместят лекарите и другите доставчици на здравни грижи в бъдеще, които, според него, просто лекуват пациентите въз основа на това, което запомнят в медицинското училище, отговаряйки на симптомите и оплакванията с утвърдени начини на лечение и медикаменти.

„Но това, което машините не могат да правят, е да се заемат с цялостното мислене. Това е нещо, което само съзнателните същества могат да постигнат (хора, слонове, делфини, примати и т.н.)“, казва той.

„Холизмът може да свърже отделните части в абстрактни мисли, които са свързани по важни начини“, казва Адамс, чиито научни постижения, патенти и изобретения със сигурност носят това. „Холистичното мислене не е просто мислене само с лявото или дясното полукълбо на мозъка.“

Здравният рейнджър продължава да отбелязва, че не се опитва да „атакува“ всеки, който е „академично надарен.“ По-скоро той казва, че това, което може да бъде по-ценно в ученето и разбирането, е способността да се „мисли извън кутията“, извън очевидното и рационалното, за да може да се види и разбере цялата картина, дори преди тя да бъде създадена.

Той използва примера за разбиране на историята.

Холистичното мислене означава, че може да не сте в състояние да си спомните всяка година, име и място в историята, но разбирате тенденциите в историята. Разбирате човешкото развитие през цялата история „, казва той, „като например какво причинява или повлиява на промените в цивилизациите и обществата, а не само факти като къде и кога са се случили дадени събития“.

„Има слоеве на холистичното мислене“, добавя Адамс. „Мисля, че един интелигентен човек е човек, който може да се вгледа в малката, микроскопичната, степен на разбиране, да кажем в клетките или физиката на частиците или в този случай, квантови феномени“.

Но също така, каза Здравният рейнджър, „това са и хора, които могат да се „отдалечат“ и да видят така наречената голяма картина на нещата, идеите и понятията“.

Холистическото мислене е необходимо, защото подчертава взаимосвързаността на нашата планета, нашето човешко съществуване, интерактивността на всички форми на живот и различните екосистеми, отбелязва той.

Други споделят възгледите на Адамс, като д-р Робърт Клайнвакс, хиропрактор, завършил следдипломна работа, описващ въздействието на положителното, цялостно мислене върху човешкото благополучие.

„Мисля, че най-големият проблем, с който се сблъскваме, е, че не се чуваме какво мислим, не чуваме вътрешния си глас. Ние не се вслушваме в собствения си вроден отговор“- казва д-р Робърт Клайнвакс. „При мен вроденият отговор беше, че нещо друго е погрешно и повярвайте ми, много хора имат същия отговор, но вместо да се вслушат и следват този отговор, те се насочват към това, което според тях е“ по-висша мощ „- това е лекарят- когато наистина по-висшата мощ сме самите ние. Вашият здрав разум, вродената ви интелигентност, ви казва, че тук има нещо нередно“.

Д-р Робърт Клайнвакс се е излекувал от НеХоджкинов лимфом от 4-та степен – заболяване, за което няма „етап 5“ – с холистичен подход към здравето.

 

Автор: JD Heyes

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-02-holistic-thinking-is-more-valuable-than-iq-intelligence-2.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×