(NaturalNews)

Серотонинът е известен като хормон на щастието, защото нивото или липса на такова, значително влияе на нашите настроения и чувство за благосъстояние. Емоционалната стабилност е засегната и от редица други фактори като стрес, начин на хранене, начин на живот и др. Въпреки това, има много мерки, които може да предприемете, за да повишите естествено нивата на серотонина в мозъка.

Достатъчно сън и високо качество на храната са очевидно основните градивни елементи за поддържане нивата на серотонин на достатъчно високо ниво, за да се справя с ежедневния стрес. Продължителни стресови ситуации, лишаване от сън и неправилно хранене, може да доведе до симптоми на депресия.

Някои билки, витамини и аминокиселини, когато се приемат под формата на добавка, са известни като полезни за подпомагане на производството на серотонин. Тази форма на хранителна терапия бързо става популярна, тъй като пациентите обръщат внимание на това, което ядат и виждат резултатите в начина, по който се чувстват.

Ето списък на добавки и хранителни вещества, които конкретно помагат за увеличаване  нивото на серотонин и така водят до подобряване на настроението, депресия и тревожност.

Витамин B комлекс
Някои ги разглеждат като „анти-стрес витамини“. Ниските нива на основните B-витамини, като B6, B9 и B12, може да повлияят на настроението, тревожност и депресия. Те засягат и когнитивната функция и паметта. Мозъците ни се нуждаят от витамин B за производството на успокояващи невротрансмитери, серотонин и ГАМК (гама-аминомаслена киселина).

Есенциални мастни киселини
Многобройни изследвания документират огромните ползи на незаменимите мастни киселини. Те са част от всяка клетъчната мембрана и са изключително важни за ефективното функциониране на мозъка.

Инозитол
Инозитол е необходим за правилното действие на няколко невротрансмитери в мозъка, като ацетилхолин и серотонин. Добавки с Инозитол може да помогнат за намаляване на депресия, тревожност и пристъпи на паника. Ниските нива на инозитол може да допринесат за депресия. Ниски нива на инозитол са открити в цереброспиналната течност на пациенти с депресия.

Л-Теанин
Аминокиселината често се среща в зеления чай, известно е, че увеличава алфа вълните в мозъка, които насърчават чувството на релаксация, но запазват концентрацията на вниманието. Бонусът е, че той не предизвиква сънливост, но ще се подобри качеството на съня. Може да бъде взето под формата на добавка.

Магнезий
Този важен минерал е особено полезен за релаксация на нервите и мускулите. Магнезият помага за подобряване на енергийните нива и активира витамини, необходими за производството на серотонин.

5-HTP
Това е аминокиселина, от съществено значение за производството на невротрансмитерите серотонин и мелатонин от триптофан. Тя се предлага като добавка и често се използва като естествен антидепресант. Също така се смята, че помага при склонност към затлъстяване и безсъние.

Терапия със светлина
Излизайте навън в продължение на поне 30 минути на ден. Светлинана е известна с лечение на сезонни депресии, но изследвания показват, че е ефективно лечение и при други видове депресия.

Тренировки
Изследвания ясно показват, че физическата активност увеличава нивата на серотонина. Повишени нива на триптофан (серотонин прекурсор) също присъстват в мозъка дълго след тренировка. Ръководствата за лечение на лека клинична депресия препоръчват различни стратегии, включително упражнения, а не антидепресанти, тъй като съотношението полза/риск е лошо при антидепресантите.

Важно – Пациенти, лекувани с рецепта за лекарства за разстройства на настроението, депресия, тревожност или психично състояние трябва да се консултират с квалифициран медицински специалист, преди да преминат към някакви билкови или допълнителни програми за лечение. Тази статия не трябва да се тълкува като медицински съвет.

 

Автор: Katherine East

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

One thought on “Храна за настроение – Повишете нивата на серотонин с природни методи”

Напиши коментар

Добави обява

×
×