(NaturalNews)

Известна като „златото на инките“ или „суперзърната на бъдещето“, киноа е суперхрана с множество ползи за здравето. Докато киноа е с нарастваща популярност и все по-добре позната в целия свят и в САЩ, мнозина все още не разбират уникалните и значителни ползи за здравето, които идват от яденето на киноа.

Киноа е „псевдо-зърнена храна“, която се консумира подобно на житните треви, като пшеница, овес и ръж, но технически е член на семейство храни заедно с цвеклото, спанака и швейцарски чард.

1. Киноа е богата на антиоксиданти.

Киноа съдържа антиоксиданти фитонутриенти, кверцетин и кемпферол. Освен това, киноа има също много противовъзпалителни фитонутриенти. Това може да стимулира растежа на тъканите и помага при възстановяването им, както и се бори с болести и инфекции.

2. Киноа е с високо съдържание на протеин.

За разлика от много други въглехидрати или зърна, киноа има голямо количество протеин. В киноата има повече лизин и изолевцин, което я прави способна да служи като пълен източник на протеини в нашата диета. Тази суперхрана съдържа всичките девет аминокиселини, което я прави една наистина богата на протеини храна.

3. Киноа е с високо съдържание на калций.

Киноа също така има високо количество калций в сравнение с други зърнени храни в същата категория. Например, киноа има два пъти повече калций от пшеницата.

4. Киноа е богата на фибри.

Фибрите са основна хранителна съставка, която регулира нивото на кръвната захар и регулира храносмилателната система чрез предотвратяване и облекчаване на запек. Киноа съдържа два пъти повече фибри от почти всяко друго зърно. Диети, богати на фибри, с храни като киноа, понижават  холестерола и могат да помогнат за намаляване на теглото по здравословен начин. За разлика от другите зърнени култури в категорията, киноа има нисък гликемичен индекс, заради химичния си състав и количеството фибри, което я прави чудесен избор на  въглехидрати за диабетици, който няма да повиши кръвната ви захар.

5. Киноа съдържа Рибофлавин (B2).

Киноа има значително количество рибофлавин, който помага за стимулиране на метаболизма. Киноа регулира и насърчава производството на енергия в мозъка и мускулните клетки, като същевременно засилва метаболизма. Рибофлавинът също е показал, че е допринасящ фактор за облекчение на мигрена.

6. Киноа може да намали риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Макар, че не са били проведени много изследвания за съответствието между яденето на киноа и намаляване на риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, киноата има много общо с други храни, които намаляват тези рискове. Така, че е вероятно, фибрите, протеините и антиоксидантите на киноа, да намалят риска от тези заболявания.

Лесно приготвяща се и без глутен, киноа може да се включи в редица рецепти, включително салати, супи и гарнитури. Това е мощна храна, която, за парите си, ще ви даде много добри резултати с хранителните си качества. Киноа е една от най-здравословните храни в света, съдържаща важни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, богата на калций, протеини, фибри и рибофлавин и може да намали риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, което наистина я прави зърното на бъдещето.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×