(NaturalNews)

Представете си бране на 40 различни вида плодове от едно дърво. Именно това е целта на скулпторa и художник Сам Ван Акен от Ню Йорк. Дървото от 40 плодове може едновременно да ражда кайсии, бадеми, нектарини, праскови, сливи и череши.

Ван Акен започва този проект още през 2008 г. след откриването на овощна градина в Женева, Ню Йорк, която имала разнообразие от костилкови плодове на 200 години. Овощната градина е трябвало да бъде изкоренена, което кара Ван Акен да я закупи. Желанието му да не се изкоренява такъв ценен ресурс от близо 250 родни, наследствени, хибридни и антични разновидности на костилкови плодове, води до началото на неговия проект, да експериментира с дърветата. Ван Акен започва създаването на дърво от 40 плодове с помощта на процес, известен като ашладисване. Този метод включва вземане на калем от дърво с пъпка и поставянето му в разрез на живо дърво. След това парчето се захваща с лента и се оставя да се слее с работещото дърво през зимата.

Процесът се повтаря като се използват калеми от различни видове овощни дървета. Веднъж след като се срастне, работното дърво се превръща в хибрид от различни дървета и може да произвежда плод от всяко добавено дърво. За по-голямата част от годината тези дървета изглеждат обикновени, но през пролетта те цъфтят в различни нюанси на бяло, розово и червено. С растежа на дърветата, Ван Акен записва времева линия, когато дърветата цъфтят помежду си. По този начин, по същество той може да направи скулптурно дърво.

За момента са били създадени 16 дървета. Някои са били поставени в музеи и обществени центрове, а други принадлежат на частни колекционери. За разлика от дърветата, които осигуряват само един вид плод, тези дървета няма да залеят двора с плодове. Това е така, защото плодовете узряват по различно време, като постоянно предоставят „идеалното количество и перфектно разнообразие от плодове.“ Ван Акен започва този проект, за да трансформира и да прекъсне всеки ден чрез промяна на начина, по който виждаме и възприемаме нещата по принцип. Дървото от 40 плодове също се е превърнало в начин да се запази разнообразието от наследствени, родни и антични сортове костилкови плодове, които не са често срещани.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jeanette Padilla

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *