Цариградското грозде е чудесен източник на витамини и хранителни вещества, и както при повечето плодове, то също има редица антиоксиданти като полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Казва се, че има 20 пъти повече витамин С отколкото портокаловия сок. Изобилието от витамин С и други хранителни вещества го прави супер храна.

Хранителни стойности на цариградско грозде

Влага, 91.4;
Минерални вещества, 0.7;
Фибри, 3.4;
Калории, 96 (енергия);
Протеин, 0.9;
Мазнини, 0.1;
Въглехидрати, 6.9 г
Калций, 34;
желязо, 1.2;
Витамин В-1, 0.02;
Витамин B-2, 0.08,
Витамин C 463 мг /100 г

Ползи за здравето от цариградско грозде

Инфекции

Поради антибактериалните си и стягащи качества цариградското грозде предпазва от инфекции. То подобрява нивото на устойчивост на тялото. То е богато на витамин С и помага при премахване на почти всички вредни продукти от цялото тяло.

Полезно при артрит

Цариградското грозде има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болки в ставите и подуване, което се случва в резултат на артрит. За това е добре да се прави сок от него всеки ден сутрин.

Против стареене

Поради високото си съдържание на витамин C то ще ви позволи да се борите ефективно със свободните радикали. Свободните радикали се придържат към клетките, както и причиняват увреждане на клетките и поради това водят до влошаване, както и застаряване на населението. Цариградското грозде ще ви помогне да намалите свободните радикали в организма си и така ще ви държи млади.

Противовъзпалително

То има противовъзпалителни свойства и също е изключително ефективно при повишена температура, която от своя страна причинява подуване на носа, както и на очите. Установено е, че ефективно намалява отока, предизвикан от заболявания, например артрит, подагра, заедно с други ставни болки.

Зрение

Цариградското грозде е много известно с това, че подобрява зрението. То също така помага при лечението на сърбеж, сълзене и зачервяване на очите. Ако се приема редовно, може да даде чудодейни резултати при възстановяване на зрението.

Контролира захар и кръвно налягане

Цариградското грозде помага да се намалят нивата на кръвната захар, както и нивата на холестерола. Честото консумиране на цариградско грозде е в състояние да поддържа диабет, както и нивото на кръвното налягане в баланс.

Лечение на рак

Проучванията показват, че цариградското грозде може евентуално да спре развитието на ракови злокачествени заболявания. Антиоксидантите в цариградско грозде помагат и защитават клетките от разрушаване, което води до рак.

Подобрява обмяната на веществата

Цариградското грозде е чудна храна за фитнес ентусиасти. То засилва обмяната на веществата. Колкото по-добре работи метаболизма, толкова по-бързо ще загубите теглото. Така че, ако искате да се откажете от тези допълнителни килограми, включете този плод в ежедневната си диета и вижте резултатите.

Автор: Pulford

Източник: http://blogs.naturalnews.com/gooseberry-amla-contains-20-times-vitamin-c-orange-juice/

Напиши коментар

Добави обява

×
×