(NaturalNews)

Семейството чушки, без съмнение носи много положителни неща на масата. Един от неговите най-известни членове e червеният пипер, добре ценен заради конкретния вкус, който предоставя на различни ястия. Пиперът, както и други членове на семейството, е изпълнен с капсаицин, изключително вещество, известно със своите антиоксидантни свойства, но също така и заради своите невероятни ползи за сърдечно-съдовата система като цяло.

Червеният пипер съдържа много от основните хранителни вещества, но най-важното е, че е чудесен източник на витамин С и каротеноиди, които са много полезни за хора с недостиг на витамин А. Някои проучвания показват, че витамин C или съдържанието на каротеноид в чушките се увеличава с узряването им. Всъщност, антиоксидантният капацитет изглежда се увеличава пропорционално с витамин C и съдържанието на каротеноиди.

През декември 2009 г. Британският Вестник по хранене докладва за изследване, проведено с животни, с цел да се оцени способността на червения пипер за подпомагане на сърдечно-съдовата система. Животните са получавали капсантин, който е компонент каротеноид, намиращ се в червения пипер. Като цяло, животните са показали високи нива на HDL холестерол, известен в медицината като добър холестерол, без отрицателно отразяване на триглицеридите или нива на липопротеин с ниска плътност.

Проучване от 2008 г. в Англия показало, че ниски кръвни нива на витамин C, каротеноиди или ретинол могат да предразполагат за развитие на катаракта. Били са анализирани, кръвните проби на над хиляда северно- индийски лица. Изследователите установили, че участниците са имали много ниски нива на антиоксиданти в кръвта, особено нивата на витамин С, в сравнение с населението в западните страни. Те веднага заключили, че може да се направи връзка между населението с дефицит на антиоксиданти и появата на катаракта.

Може ли червеният пипер да има положително влияние върху теглото и погълнатите мазни храни?

Списанието по Земеделие и хранителна химия публикувало проучване през ноември 2009 г., показващо, че червеният пипер помага на животни да загубят тегло. Животните са получавали напитки, съдържащи червен пипер за период от шест седмици. Изглежда, че подправката е била отговорна за активирането на гени, които насърчават производството на гликоген. Благодарение на червения пипер, изследователите осъзнали, че глюкозата се преобразува по-ефективно и в по-голяма степен в енергия. Също така, било е отбелязано, че нивата на холестерол се понижават след опити от шест седмици.

Изследователи от Щатския Университет в Пенсилвания са докладвали, че добавянето на подправки към храни с високо съдържание на мазнини може да помогне до известна степен за противопоставяне на техните отрицателни последици. Малка група от здрави хора на възраст между 30 и 50 години са участвали в това проучване. Въпреки че, червеният пипер не е единствената подправка, използвана в техните проучвания, все пак е счетен, че е сред вероятните топ осем билки, известни със своите мощни антиоксидантни свойства. Докато участниците са яли храна с високо съдържание на мазнини и добавени подправки, на всеки 30 минути са им били вземани кръвни проби, по време и след хранене. Общите резултати са показали увеличение с 13 процента на антиоксидантна активност в кръвта, докато отговорът на инсулин е намалял с 20 на сто след хранене.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×