Червило и артрит – свързани ли са?

При прилагането на червилото си, последното нещо, за което мислите е въздействието, което то ще има върху здравето ви. В края на краищата, не е нещо опасно – или е?

Новите изследвания показват, че любимият ви грим, може действително да отделя вредни химикали в тялото ви, които да увреждат вашето здраве.

Досега червилото се свързваше с мускулни проблеми, проблеми с хормоните и отравяне от тежки метали. Сега се смята, че то увеличава и риска си от алергии и някои форми на артрит.

Как червилото може да увреди здравето ми?

Основният проблем са химикалите, които червилото съдържа.

Парабени, метакрилат, олово, кадмий и триклозан – всички са сред веществата, често скрити в грима ви.

Триклозан – това вещество, в частност, е причинило много тревога сред професионалистите, поради връзките му с мускулни и сърдечни проблеми. Известно е, че помага на бактериите да станат резистентни към антибиотици. Мишки, изложени на триклозан в рамките на 20 минути, са претърпели спад с 25% на сърдечната функция – спад, който може да бъде повторен и при хората.

Но това не е всичко …

Наред с това, че засяга мускулите, триклозан също е свързан с проблеми при функцията на щитовидната жлеза и плодовитостта. Счита се, че увеличава броя на андрогените (мъжки хормони) и това увеличение може да предизвика акне, наддаване на тегло, излишно окосмяване и менструална дисфункция.

Кадмий и хром – тези тежки метали са били свързани с дерматит, възпаление на кожата и възможно увреждане на бъбреците. Това в комбинация с факта, че на тялото са необходими 40 години, за да ги извлече, означава, че твърде честото поглъщане на тези метали може да увреди вашето здраве.

Метакрилат – може да раздразни кожата ви.

Олово – натрупването в тялото с течение на времето, може да доведе до отравяне с олово, което може да увреди мозъка и нервите.

Най-тревожно за тези откровения е теорията, че използването на червило най-малко 3 пъти седмично може да увеличи шансовете си за системен лупус еритематозус (СЛЕ), форма на хроничен артрит, при която тялото ви произвежда антитела, които атакуват здравите тъкани.

Какво може да се направи?

В момента тези здравни последици са били отхвърлени от козметичната индустрия, тъй като тези резултати се основават на научни изследвания, извършени върху мишки, а не хора.

Въпреки това, ако сте загрижени за здравето си, просто трябва да се гарантира, че носите червило по-малко от 3 пъти седмично и така намаляте риска си от развиване на SLE, увреждане на нервите, проблеми на безплодието и отравяне с олово.

 

Автор: Dr. phyllis

Източник: http://blogs.naturalnews.com/lipstick-arthritis-two-tied/Вашият коментар