(NaturalNews)

Макар и не много използван, черният ориз е една от най-здравословните видове храни в момента. Снабден с широк спектър от хранителни вещества, черният ориз има много богата и интересна история. Както повечето хора знаят, оризът е хранителната основа в Азия. През годините, когато Китай е бил управляван от император, черният ориз е наричан „Забранения ориз“. Той е бил отглеждан в много малки количества, защото е бил само за консумация на императора. Въпреки, че в наши дни няма такава практикуваща забрана, черният ориз все още се произвежда в много малки количества, особено в сравнение с кафевия и белия ориз.

Черен ориз и ползите за здравето

Както вече споменахме, черният ориз е известен с многобройните си здравословни качества. За тези, които се чудят в момента, какви точно ​​са тези качества, ето малко информация за това какви са ползите от яденето на забранения ориз.

Съдържа голямо количество антиоксиданти. Черният ориз е добър източник на антиоксиданти – вещества подпомагащи за редовното изхвърляне на отпадъците от тялото. Антиоксидантите могат да бъдат намерени в кафето и чая, но определено са по-разпространени в черния ориз. Обърнете внимание на черния цвят на ориза? Цветът може да се дължи на същите химикали, които дават отличителното оцветяване на Акай Бери и боровинките. Същите химикали са отговорни за високия брой антиоксиданти и в двете храни.

Предпазва от Сърдечни удари. Проучванията показват, че черният ориз съдържа голямо количество антоцианини, съставка, която е в състояние да намалява риска от сърдечен удар. Тя прави това, като предотвратява натрупването на плаки в артериите, което е най-често срещаната причина за поява на сърдечни атаки. Дори по-добре, става ясно, че антоцианините имат възможност за контролиране нивата на холестерола, по-добре от всяка друга хранителна добавка на разположение днес.

Други възможни ползи за здравето. Освен двете споменати, които вече са доказани от науката, черният ориз също се смята, че предпазва от сериозни заболявания. Някои от болестите от които може да ви предпази включват болестта на Алцхаймер, диабет и дори рак.

Сравнение на различните видове ориз

В днешно време има различни видове ориз, но най-често срещаният е белият ориз. От всички видове, обаче е установено, че черният ориз е с най-високо ниво на хранителни вещества помагащи за растежа. Ето малко информация за различните цветове ориз и тяхното съдържание в грама за чаша.

  • Полиран бял ориз – съдържа 6,8 протеин, 1,2 желязо, 0,5 цинк и 0,6 фибри.
  • Кафяв ориз – съдържа 7,9 протеин, 2,2 желязо, 0,5 цинк и 2,8 фибри.
  • Лилав ориз – 8,3 протеин, 3,9 желязо, 2,2 цинк и 1,4 фибри.
  • Червен ориз – 7,0 протеин, 5,5 желязо, 3,3 цинк и 2,0 фибри.
  • Черен ориз – 8,5 протеин, 3,5 желязо, нула цинк и 4,9 фибри.

Благодарение на достъпността до интернет не е трудно да се намери и поръча черен ориз. Дори още по-добри новини, в момента има множество сайтове, които предоставят информация за това как да се готви и сервира по най-различни начини черният ориз.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×