Подобно на по-добре познатите бели сусамови семена, които са често използвани в Западната кухня, черните семена сусам са богати на минерали семена от растението сусам и са с произход от Индия. Тези черни семена са по-ароматни от белите семена и се оценяват на съдържащо се между 40 и 60 процента масло. Както при всички сусамени семена, те са толерантни към суша (сусамените растения се разглеждат като „сървайвър култури“, тъй като те могат да оцелеят и при изключително лоши условия) и са считани за едни от най-старите маслодайни култури, някога събрани от човечеството. Те имат много дълъг срок на годност и са устойчиви на гранясване.

Ползи за здравето

Високи нива на протеин – две супени лъжици черни семена сусам съдържат около три грама натурален растителен протеин, който е 60 процента повече протеин, отколкото техния белен бял еквивалент. Протеинът е необходим за растежа и възстановяването на мускулите, за създаването на антитела и гладкото функциониране на нашия метаболизъм и храносмилателната система. Семената също са с високо съдържание на аминокиселини, които играят важна роля в стабилизирането на метаболизма и градивните елементи на протеините.

Богат на антиоксиданти – черният сусам съдържа голям брой естествени антиоксиданти като сезамин, сезамол и сезамолин. Антиоксидантите имат анти-стареещи свойства и са добре познати с борбата им със свободните радикали в тялото ни, като по този начин намаляват и риска от рак. Небелените бели сусамени семена също съдържат добри нива на антиоксидантна активност, но проучване, публикувано в Food Chemistry през 2006 г., установява, че небелените черни семена съдържат най-високите нива.

Добър източник на калций – черно сусамените семена са богати на калций (35 процента от нашия препоръчителен дневен прием), което означава, че страдащите от остеопороза и други костни заболявания в голяма степен ще се възползват от тях, ако ги консумират редовно.

Здравословно масло – сусамовото масло е сред най-стабилните от всички растителни масла и е богато на омега-6 мастни киселини. Заедно със слънчогледовото олио, сусамовото олио може да се използва за древната аюрведа практиката на издърпване с олио.

Впечатляващо минерално съдържание – Сто грама черни семена сусам съдържа около 60 процента от нашата препоръчителна дневна доза на желязо, 97 процента на магнезий, 111 процента на фосфор, 9% на калий и 75 на сто на цинк. Съдържанието на магнезий ев семената е важно, тъй като магнезиевият дефицит (който може да доведе до умора и слабост), е един от най-честите хранителни дефицити в западния свят.

Кулинарни употреби

Въпреки, че черните семена сусам са отлични за лека закуска, те имат своето място в кухнята. В действителност, поради богатия си вкус, семената се използват в печива (особено в хлябове, гевреци и хамбургери). Те също са често поръсвани върху суши и различни тестени закуски и салати в Япония. В родната си Индия, черните семена сусам са основната съставка на сусамови топки и няколко пудри, а сусамовото масло се използва в много къри и къри-подобни ястия в цяла Източна Азия.

 

Източник: http://blogs.naturalnews.com/black-sesame-seeds-protein-packed-powerhouses/

Автор:  Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×