(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от Националното Училище за Биологични Науки на Националния Политехнически Институт (IPN-ENCB) в Мексико, черният боб съдържа протеини, които действат като антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане и да премахва токсични метали от организма.

Констатациите са били наградени с Национална Награда в Областта на Науката и Технологии на Храните в категория Бизнес за Хранителна Наука.

Обещаващи ползи за здравето на сърцето

Изследователите са смлели сушен черен боб, след това са изолирали и хидролизирали два от основните протеини, открити в разнообразието от черен боб: фасолина и лектин. След това протеините са били тествани с помощта на компютърни симулации.

Те откриват, че двата протеина показват хелатираща дейност, което означава, че отстраняват тежки метали от тялото. В допълнение, когато протеините се хидролизират с пепсин-панкратин, те демонстрират също и антиоксидантно и антихипертензивно действие.

„С изследването [открихме] същността на бобовия плод и идентифицирахме хранителните компоненти, като например въглехидрати, нишесте, протеини, мазнини, фенолни съединения, които имат свързан антиоксидантен ефект“, казва водещият изследовател Глория Давила Ортиз.

Резултатите могат частично да обяснят защо проучванията са показали, че бобът е толкова полезен за здравето на сърцето. Изследователите са изразили надежда, че техните открития могат да доведат до нови методи за предотвратяване и лечение на сърдечно-съдови заболявания чрез насочване към оксидативния стрес и високото кръвно налягане.

„Протеините на черния боб Jamapa имат биологични свойства и хранителни вещества, които помагат за понижаване на глюкозата, холестерола и триглицеридите,“ казва Давила Ортиз. „Благодарение на съвместната работа между IPN и Националния Институт по Медицински Науки и Хранене Салвадор Зубиран, са били разработени диети за хора с диабет и е било установено, че глюкозата в кръвта намалява. В бъдеще,възнамеряваме да разработим продукти, съдържащи протеини, които биха били насочени към лечение и предотвратяване на заболявания, търсейки специфичен ефект върху кръвното налягане и като антиоксидант.“

Скромна суперхрана

Фасулът е в основата на много диети по света и също така е една от най-евтините храни по отношение на тегло и съдържание на хранителни вещества. Знае  се, че бобовите култури са богати на есенциални хранителни вещества, като една чаша варен черен боб (250 г) включва (59.8%) фибри от препоръчителната дневна доза, протеин (30,4%), желязо (20 процента), фолиева киселина (64 процента), магнезий (30.1 процента), манган (38%), молибден (172 проценти), фосфор (24%), триптофан (56.2%) и витамин В1 (28%).

Разтворимите фибри, като тези открити в боба, са показани, че намаляват нивата на холестерола. Всъщност, клинични изследвания са показали, че яденето на боб (консервиран или сушен) намалява нивата на общия и („лошия“) LDL холестерол и триглицеридите, като същевременно увеличава нивата на („добрия“) HDL холестерол.

Бобовите култури, също така са богати на фитонутриенти, които сега се смятат за отговорни за много от ползите за здравето на плодовете и зеленчуците. Много от тези фитонутриенти имат антиоксидантни свойства.

Според проучване, проведено от Министерството на Земеделието в САЩ, три от четирите най-високи на антиоксиданти храни са всъщност бобови: червен боб, шарен боб и червен боб (бъбрек). Друго проучване, проведено от Отдела по науки за почвата и посевите на Държавния университет в Колорадо, също открива, че червеният боб е с най-високи нива на антиоксиданти, но класират черния боб на второ място. Това проучване установява, че антиоксидантното съдържание е свързано с тъмния цвят в обвивката на боба, защото пигментите в семената са произведени от антиоксидантни фитонутриенти, като феноли и антоцианини.

Антиоксидантите премахват свободните радикали от тялото и се смята, че по този начин се намалява риска от хронични заболявания и се забавят ефектите на стареенето. Всъщност, бобовите култури са свързвани с много от ефектите за здравето, свързани с антиоксидантите: по-малък риск от диабет, затлъстяване, дегенеративни заболявания, както и много видове ракови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×