(NaturalNews)

Има някои добри новини за любителите на шоколад: ново проучване, проведено от изследователи от Университета Северна Аризона показва, че приемът на черен шоколад с най-малко 60 процента какао може да бъде ключът към подобряване на вниманието и бдителността, и помага със следобедния спад.

„Шоколадът е наистина стимулант и активира мозъка по един наистина специален начин“, казва д-р Лари Стивънс, професор по психологически науки в Университета Северна Аризона. „Той може да увеличи мозъчните характеристики на вниманието и също оказва значително влияние върху нивата на кръвното налягане.“

Изследването е публикувано в списание NeuroRegulation и спонсорирано от Американския производител на шоколад Hershey Company. Проучването всъщност е първото по рода си, разследващо влиянието, което има шоколадът върху мозъчната дейност и вниманието с помощта на техниката електроенцефалография (ЕЕГ). С ЕЕГ е възможно да се направят снимки на активността на мозъка по време на изпълнение на познавателни задачи.

За изследването Стивънс и неговият екип назначават 122 доброволци на възраст между 18 и 25 години. Всички те са имали една от следните опции: шоколад с високо съдържание на какао (60 процента), шоколад с ниско съдържание на какао (0%), шоколад с високо съдържание на какао и добавен L-теанин (аминокиселина, открита в зеления чай), вода с високо съдържание на захар, вода с ниско съдържание на захар или просто вода.

Те са изследвали ЕЕГ дейността, настроението и кръвното налягане на всички участници преди и след консумация на една от шестте опции, докато изпълняват определени познавателни задачи. Двете групи, тази, която яде шоколад с 60 процента какао и тази с добавен L-теанин, надминават групите, които изобщо не ядат черен шоколад.

„В следобедните часове много от нас стават леко мъгляви и не могат да внимават, особено учениците, така че бихме могли да вземем шоколад с високо съдържание на какао и той ще увеличи вниманието“, казва Стивънс.

Освен това той отбелязва, че само черен шоколад, който съдържа най-малко 60 процента какао ще повиши бдителността и вниманието, а не захарта или млякото, които предлага нормалният шоколад.

Стивънс и неговият екип откриват също, че яденето на черен шоколад повишава кръвното налягане. Това е времето, когато започва да работи комбинацията шоколад / L-теанин: L-теанинът действа като релаксант, който понижава кръвното налягане.

„L-теанинът е наистина смайващ продукт, който понижава кръвното налягане и произвежда това, което наричаме алфа вълни в мозъка, които са много тихи и спокойни“, казва Стивънс.

„Мислехме, че ако шоколадът остро повишава кръвното налягане, а L-теанинът го понижава, то може би L-теанинът ще противодейства на краткосрочните хипертензивни ефекти на шоколада.“

Въпреки, че комбинацията, все още не е на разположение, Hershey, които подкрепят проекта, се интересуват от правенето на тази нова форма на шоколад. Стивънс се надява, че това изследване ще насърчи и други производители да направят изследвания за ефектите на какаото и L-теанина.

„Забележително е. Потенциалът тук е за здравословен за сърцето шоколадов продукт, който съдържа високи нива на какао с L-теанин, който е добър за сърцето, понижава кръвното налягане, и ви помага  с вниманието“, казва Стивънс. „Обикновено, когато хората ядат шоколад не си мислят, че ще е здравословен за тях“, добавя той.

Вместо вземане на кафе или енергийна напитка, черен шоколад с L-теанин може да стане по-здравословен и приятелски за сърцето вариант, който може да ви помогне да преминете през трудните дни в бъдеще.

Въпреки това, трябва да се направят повече изследвания в подкрепа на това твърдение и да се види дали тази новина не е само генериращо пари сътрудничество между изследователите и производителя на шоколад, който е помогнал за финансиране на проекта.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Amy Goodrich

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *