глави-чесън

Освен, че е една от любимите ми съставки в рецепти, винаги съм вярвал твърдо в лечебните свойства на чесъна. Незаменим вкус в много храни, чесънът също предоставя широк спектър от ползи за здравето по отношение на превенция, както и лечение.
Чесънът се е използвал в продължение на хиляди години за лечение на десетки заболявания и като главна хранителна съставка за повишаване на здравето. Съвременната наука показва, че неговите химически съединения имат измерим ефект в борбата срещу бактерии, вируси, гъбички и протозои.

Едно скорошно проучване, проведено от Института Бирла по технологии и науки в Индия и публикувано в Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science установило, че чесънът може да бъде ефективно лечение за устойчиви на антибиотици бактериални щамове, участващи в много случаи на инфекции на пикочните пътища (ИПП).

Според изследователите, повече от половината от 166-те щамове бактерии, открити в урината на хора с инфекции на пикочните пътища, се оказват изключително устойчиви на антибиотици. Въпреки това, 82 процента от резистентните щамове са били унищожени от обикновен екстракт от чесън.

С други думи, бактериални щамове, които са развили резистентност към антибиотици, могат да бъдат лекувани с напълно естествено съединение, което няма странични ефекти, не струва почти нищо и няма да създава „резистентни щамове.“

Резултатите са значителни, не само защото чесънът може да бъде ефективна алтернатива на все по-неефективните антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища и други състояния, но и защото илюстрира нарастващо значение за признаване и валидност на природната медицина измежду установената медицина.

Авторите на изследването отбелязват:

Резултатите от настоящото проучване подкрепят употребата на естествени продукти като достъпни ефективни заместители и/или добавки за намаляване на тежестта на заболяването и общата цена за контрол на болестта.

Леченията на базата на медикаменти за много заболявания са показали, че са или ограничени в ефективността или напълно неефективни в сравнение с природните лечения. Много лекарства имат странични ефекти, които са почти толкова лоши, колкото и самото заболяване.

Западната медицина си е позволила да стане много зависима от Голямата Фарма, която вече не е институция, насърчаваща здраве и изцеление. Вместо това, сега се оказва, че тя съществува почти единствено да генерира печалби за гигантските фармацевтични компании.

Окуражаващо е да се видят научни изследвания, които се фокусират върху ползите от природни лечения. Има място за фармацевтичната медицина, но аз вярвам, че Природата осигурява лечение или лек за почти всяко човешко заболяване или разстройство.

Също така вярвам, че естествените храни са основен фактор за превантивното здравеопазване, и че чесънът е едно от най-важните лечебни растения, срещащо се в природата.

Други лечебни свойства на чесъна

Както е отбелязано по-горе, чесънът има антимикробни свойства, които го правят ефективен в борбата с вируси, гъбички и други микроорганизми. Той може да се използва за лечение и предотвратяване на настинки, грип и инфекции, но също така чесънът осигурява няколко други здравни стимулиращи свойства, които го правят една от истинските „суперхрани“ на природата.

Чесънът е супер-хранителен и пълен с витамин B6, витамин С, манган и селен. Той също така съдържа и други минерали и витамини в малки количества.

Изследванията показват, че чесънът помага за изграждане и поддържане на здрава имунна система и може да помогне за предотвратяване на много заболявания, като настинки. Той също така намалява със значителен процент симптомите и продължителността на настинки и грип.

Сред другите ползи на чесъна са способността му да понижава кръвното налягане и нивата на холестерола. Антиоксидантите, открити в чесъна, могат да бъдат ефективни при предотвратяването на Алцхаймер и деменция, както и осигуряват ефект против стареене за човешките клетки.

Чесънът отстранява токсични тежки метали от кръвния поток и има някои доказателства, които сочат, че насърчава също и здравето на костите.

Чесънът внася чудесен аромат и вкус в кухнята. Лесен за отглеждане и евтин за закупуване, чесънът е наистина една от чудните храни и лекарства на природата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Daniel Barker

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×