(NaturalNews)

Ресвератролът е полифенолно съединение съдържащо се в някои растения, включително люспата на тъмното грозде, източникът на ресвератрол в червеното вино.

Ресвератролът също се намира в червените боровинки и сока им, какао или черен шоколад и фъстъците. Но най-добрият източник на ресвератрол е Japanese  knotweed или Chinese knotweed, използвани в добавки.

Растението Knotweed е агресивен плевел, който може да расте навсякъде във враждебни условия. Толкова е агресивен, че много хора не го искат в близост до тях или селскостопанските или ботанически растения, които се опитват да изгледат. Knotweed е бил част от азиатската медицина в продължение на векове. Попада в Северна Америка от Азия през Великобритания.

Някои считат ресвератрола за молекула против стареене. Съединението действа като генетично (ДНК) и ензимен регулатор, усилващ или намаляващ в зависимост от това, което е необходимо.

Изследователи и холистични лекари са открили, че ресвератролът е мощен антиоксидант и потенциална сърдечносъдова защита и противораково съединение; молекулата ресвератрол е достатъчно малка, че преминава през кръвно-мозъчната бариера.

Последната характеристика мотивира някои хора да използват ресвератрол като добавка за лечение на Лаймска болест и е създала достатъчно любопитство за изследване на ресвератрола за намаляване на деменция, болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания.

Въпреки че има много разногласия относно способността на ресвератрол за създаване на верижна реакция, която в крайна сметка унищожава „стареещите гени“, едно нещо е сигурно: изследвания върху животни са показали, че ресвератролът повишава митохондриалната плътност и функция.

Митохондриите се намират в животински и човешки клетки и превръщат храната в аденозинтрифосфат (АТФ), енергийна стойност за клетъчния метаболизъм и източник на енергия за органите или мускулите, съставени от тези живи клетки.

Сам по себе си този фактор ще допринесе за по-здравословен живот със стареенето ни. Дълголетието може да бъде различен въпрос.

Четири причини, потвърдени от изследвания, да консумираме ресвератрол

(1) Неврологичните и невроваскуларни ефекти на ресвератрола са били търсени от изследователите в Университета Хамбард на Ню Делхи, Индия, в проучване с използване на животни (мишки). Тяхното проучване е публикувано от Brain Research през 2009 година.

Изследователите предизвиквали мини-инсулти при плъхове, за да причинят временно понижение на кислород и кръв в средните им мозъци. Малко преди и два часа след всеки индуциран инсулт, на едната група се прилагат 10(-7) грама на килограм ресвератрол, докато контролната група не се третира с ресвератрол.

Те открили, че митохондриалния глутатион на третираната група се възстановява бързо с минимално митохондриално увреждане и мозъчен оток (подуване) в сравнение с контролната група без ресвератрол.

(2) Защита от рак на стомаха с ресвератрол бе проверена от учени от Университета Zhejiang в провинция Zhejiang на Китай. Тяхното проучване е публикувано от Световен Вестник по Гастроентерология през 2005 година.

Изследователите инжектират човешки първични стомашни ракови клетки в мишки. В мишките се инжектират малки, средни и големи дози ресвератрол в близост до туморните области. Те наблюдавали значително намаляване на туморите, до 40%, на всички мишки, инжектирани с ресвератрол, в зависимост от дозите ресвератрол.

Нормалните клетки са програмирани за апоптоза (клетъчна смърт), за да позволят заместването от нови клетки. Раковите клетки не са програмирани по този начин, така че те продължават да съществуват и растат. С продължаване на леченията се появява апоптоза на раковите клетки.

(3) Здравето на сърцето с ресвератрол е изследвано от учени от Ню-Йоркски Медицински Колеж във Валхала, Ню Йорк, и публикувано през 2007 г. в Американския Вестник по Физиология.

Учените разглеждат в лабораторни условия, механиката на това как средиземноморските диети с високо съдържание на ресвератрол успяват да намалят сърдечно-съдовите заболявания.

Те открили, че ресвератролът изчиства H2O2 (водороден прекис) и предотвратява преждевременната, клетъчна смърт предизвикана от стрес на повърхността на артериалните вътрешни стени.

Изследователите считат това действие в съчетание с противовъзпалителните свойства на ресвератрола, както механиката на ресвератрола за защита на здравето на сърцето.

(4) Защита от диабет и диабетни усложнения е бил фокусът на изследователите в Университета по Земеделие Август Чешковски, които са пожелали да разгледат  известната механика на ресвератрола за защита от диабет.

Техния ин виво експеримент с (плъхове) показал, че ресвератрол „прилаган на нормални плъхове в дози 50мг/кг телесно тегло, намалява концентрациите на инсулин в кръвта за 30 минути, без съпътстващи промени в кръвната захар.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *