(NaturalNews)

С изчерпаните почви и токсините в околната среда, консумирането на богата на минерали храна е много по-трудно, отколкото в миналото. Може да бъде трудно, дори когато храната е 100 процента органична и гарантираща правилни нива на хранителни вещества. Естествената, непреработена сол, може да помогне за балансиране на шансовете във ваша полза. Наситени с основни микроелементи, тези соли са не само вкусни, но и изключително питателни.

Сортове сол и ползите им

Погледнете четирите уникални соли, подчертани по-долу и научете как тази малка добавка може да има голямо влияние върху здравето.

Естествена сива (Келтска) морска сол  – Предоставяща всичките 92 минерала, тази сол насърчава алкалност, подобрява храносмилането, стимулира устойчивост на инфекции и облекчава кожни заболявания и алергии. Изсушена на слънце и непреработена, сивата морска сол запазва всичките си хранителни вещества, които дава за здравето. Тя се събира с дървени ръчни инструменти от древни солни басейни, богати на глина. Тъй като глината йонизира минералите, електролитите са подобрени.

Хавайска червена вулканична сол – Съдържаща повече от 80 минерала, това е една от най-хранително-гъстите соли. Известна още като alaea, нейният розов цвят се дължи на високото съдържание на червена вулканична глина. Също така е нерафинирана и изпарявана на слънце. Хавайците смятат, че солта е изключително лечебна и детоксикираща, и се използва исторически в церемониални и пречистващи практики.

Черна индийска сол – Цветът ѝ варира от тъмно розово до наситено виолетово, когато е в сурово състояние, черната индийска сол има силна миризма на сяра. Използвана широко в Аюрведа и индийското готвене, тази сол е полезна за детоксикация и придава специален вкус на храната.

Хималайска кристална розова сол – Извлечена от древни находища на морското дъно, които са на възраст от около 250 милиона години, това е изключително чиста сол. Смятана за сол от пълен спектър, тя съдържа внушителни 84 минерала и има красив светло розов цвят. Минералите са в колоидна форма, като това помага на клетките да използват лесно хранителните вещества. Хималайската сол също има мек вкус, който няма да развали храната. Това е една отлична стока, която може да се съхранява за неопределено време и осигурява основни хранителни вещества.

Освен това, непреработената, богата на минерали сол подобрява:

  • Нивата на кръвната захар
  • Здравето на бъбреците и жлъчния мехур
  • Либидото
  • Усвояването на хранителните вещества
  • Дихателните функции
  • Качеството на съня
  • Сърдечно съдовото здраве
  • Алкалността

Употреби


Пълноспектърната сол може да се използва както вътрешно, така и външно, в зависимост от целта. За готвене най-добре е да се използва като довършителна сол, когато ястието е готово за сервиране, което помага да се запази солта от повреди. Изключение е черната индийска сол – тя трябва винаги да се използва по време на процеса на готвене, а не след това.

Външно сол може да се използва като ексфолиант за изчистване и полиране на кожата, както и за стимулиране на лимфната система. По същия начин, разтваряне на 1 чаша сол заедно с 2 чаши сода за хляб в топла вана ще създаде детоксикиращо накисване.

По-терапевтичен подход е когато непреработената сол се разтваря във вода. Едно от многото ѝ приложения е за назална иригация – една техника, която помага за защита срещу бактериални и вирусни инфекции, алергии и сънна апнея.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Четири специални соли, които могат да променят вашето здраве към по-добро”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *