(NaturalNews)

Според Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията около 67 милиона американци – приблизително един на всеки трима възрастни – страда от хипертония или високо кръвно налягане. Само през 2009 г. високото кръвно налягане е била основната или допринасяща причина за почти 350 000 смъртни случая в САЩ, което е средно по 1000 смъртни случая на ден. По същество това нарушение е епидемия в западния свят.

Въпреки, че високото кръвно налягане може да бъде предизвикано от стрес и други външни фактори, лошата диета остава неговата най-голяма причина. Ето защо, консумирането на храни, които са доказани, че са от значителни ползи за сърдечно-съдовата система е чудесен начин за предотвратяване и лечение на заболяването по естествен път. Най-добрите от тези храни са изброени по-долу.

Храни, които понижават кръвното налягане

1.) Чесън – Тази ароматна и силно пикантна билка, която е използвана като лекарство в продължение на повече от 5000 години е добре позната като средство за понижаване на кръвното налягане. Например, пилотно проучване, публикувано във Фармакотерапия през 1993 г., установява, че пациенти, които консумират подготовка от чесън, която се състои от 1.3% алицин (сярно съединение, отговорно за много от ползите на чесъна) са имали намаляване на кръвното налягане в седнало положение 5 часа след дозата, и значително понижение на диастолното кръвно налягане между 5 и 14 часа след дозата. Освен това, проучване от 2009 г. в Списание по Земеделска и Хранителна Химия, установява, че кардиозащитните свойства на чесъна са били по-силни при прясно счукан чесън, отколкото преработен чесън.

2.) Люти чушки – Лютите чушки са пълни с капсаицин, съединение без мирис, което им придава лютата запазена марка. Капсаицинът също е съдоразширяващо, което означава, че може да разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв, и е доказан за лечение на множество сърдечно-съдови състояния – включително високо кръвно налягане. Например, проучване, публикувано през 2010 година в Клетъчен Метаболизъм е установило, че консумацията на капсаицин  в дългосрочен план, може да понижи кръвното налягане при плъхове, които страдат от генетична хипертония.

Най-общо казано, колкото по-лютиви са чушките, толкова повече капсаицин съдържат. Лютият червен пипер (кайен) е отличен лютив избор за понижаване на кръвното налягане, тъй като неговите нива на капсаицин са достатъчно високи, за да бъдат ефективни в това отношение, но не толкова високи, че да е неприятен за консумация.

3.) Какао – Тази суперхрана от Централна и Южна Америка, която обикновено се консумира в прахообразна форма или на зърна е една от най-богатите на антиоксиданти храни в света и съдържа повече от 300 фитохимикали. Като се има предвид тази хранителна сила, не би трябвало да е учудващо за никого, че коренните племена на Америка са считали какаото, първо като лекарство и второ като храна.

Сърдечно-съдовите ползи от какаото, които често се приписват на неговите високи концентрации на флаваноли и магнезий, са били подробно изследвани. Едно проучване от 2011 г.,включено в Acta Medica Indonesiana, показва, че тъмният шоколад (основната съставка на който е какао) може да намали кръвното налягане при пациенти с предхипертония след 15 дни на консумация. Друго проучване от 2011, публикувано в Food & Function, установило, че полифенолните екстракти в какаото имат благоприятен ефект върху артериалното налягане сред хипертензивни плъхове.

4.) Куркума – Куркумата е топла и пиперлива подправка, която е богата на куркумин. Подобно на капсаицина, намерен в лютите чушки, куркуминът е мощно противовъзпалително и съдоразширяващо, и е чудесен за лечение на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане. Например, едно проучване подчертано в Хранителни Вещества през март 2014 г., открива, че куркуминът може да предотврати повишено кръвно налягане и съдова дисфункция сред мишки, страдащи от хипертония индуцирана от кадмий. Според преглед в Международен Журнал на Кардиология, куркуминът може също да „облекчи развитието на сърдечна хипертрофия и сърдечна недостатъчност в животински модели.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×