Хубавите неща идват в малки опаковки – същото важи и за семена от чиа, които са изключително добри и мощни, опаковани са с хранителни вещества и минерали. Чиа семената придобиха популярност през последните години и това се дължи на многото ползи за здравето, които могат да бъдат придобити от тях чрез редовното им консумиране. Тези семена могат лесно да бъдат включени в диетата ви, като ги смесвате с кисело мляко на закуска, добавяте ги към шейкове след тренировка или ги добавяте към всяка друга храна.

Засилване на метаболизма

Чиа семената са богат източник на калций. Две супени лъжици цели семена от чиа осигуряват повече от 130 милиграма калций. Калцият играе важна роля в енергийния метаболизъм и той може да помогне за регулирането на телесния състав и намаляване на процента на телесни мазнини.

Ежедневното консумиране на семена от чиа може да помогне да се стимулира метаболизма и да се изгарят коремните мазнините по-лесно. Проучванията показват, че добавянето на семена от чиа към вашата диета също така намалява висцералната мастна тъкан, „коремни мазнини“, които въздействат върху метаболизма на организма и са съставна част от затлъстяването.

Борба с рак на гърдата и рака на маточната шийка

Чиа семената са богати на алфа линоленова киселина (ALA), която е Омега-3 мастна киселина. Вестник Molecular Biochemistry установява, че ALA ограничава растежа на раковите клетки в двете гърди и цервикалния рак също. Тя, също така, причинява смърт на раковите клетки, без да навреди на здравите клетки.

Поддържат кръвната захар и холестерола

Чиа семената са добри за цялостната ви храносмилателна система и метаболизъм. Някои от най-новите изследвания са свързали консумацията на чиа семена със здравословни нива на кръвната захар, HDL (добрия холестерол), общия холестерол, както и намалени нива на триглицеридите (мазнините в кръвта) и LDL (лошия холестерол). Спокойно може да се консумират от диабетици и също може да помогнат за поддържането на здраво сърце и кости.

Имунна система

Чиа семената могат да дадат на имунната ви система сериозен тласък като страничен ефект на балансирано чревно здраве. Имунната система се влияе от здравето на червата, така че подобряване на здравето на червата може да ви помогне да избегнете много видове заболявания.

Здрави кости

Знаете ли, че яденето на семена от чиа може да подобри здравето на костите? Една порция семена от чиа съдържа 18 процента от дневната ви препоръчителна доза калций, който е от полза за поддържане на добри, здрави кости.

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/soak-chia-seeds-supercharge-metabolism-fight-cancer-maintains-blood-sugar-spikes-cholesterol/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *