Безпокойството присъства в живота на всички. Дали то е чест посетител или рядко явление, появата на тревожност може да направи ежедневието ни доста неприятно. Докато много хора биха се обърнали към медикаменти, предписани от лекари, има няколко естествени средства, които могат да ви помогнат, много от които са били използвани в продължение на хиляди години.

Пасифлора
В множество проучвания, пасифлора, което в превод означава „страстно цвете“, продължава да бъде едно от най-добрите естествени средства за тревожност. В сляпо проучване от Университета на Мериленд, пасифлора работи точно както и предписани медикаменти за тревожност, само че без странични ефекти. Пасифлората също спомага за намаляване на чувството на гадене, което я прави идеална за тези, които се чувстват така, когато са нервни. При по-тежки случаи тя се използва за лечение на гърчове, нарушения на дефицит на вниманието и високо кръвно налягане. Въпреки това, пасифлора не трябва да се приема от бременни, тъй като може да доведе до мускулна релаксация и контракции.

Маточина
Маточината е едно от най-старите естествени средства при безпокойство, датиращи от древни времена в Средиземноморието. Тя намалява кръвното налягане, успокоява нервите и помага на храносмилането. Маточината е популярна добавка в голямо разнообразие от чайове. Под формата на масло може да се използва за ароматизиране на храни или дори като локално третиране на херпеси. Маточината може да бъде перфектният билков отговор на редки силни пристъпи на стрес, но трябва да се използва в умерени количества. Проучванията показват, че твърде много маточина или прекалено честа употреба може да разстрои стомаха и всъщност да увеличи чувството на тревожност.

Лайка
Лайката е една от най-популярните билки за чайове и това е било така в продължение на векове. На разположение в почти всеки магазин за хранителни стоки, лайката е домашен лек за обикновена настинка и разстроен стомах. Активната съставка, matricaria recutita, работи директно с рецепторите в мозъка, за да помогне на по-ниска сърдечна честота и тревожност. Лайката е технически част от семейството на амброзия, така че бъдете с повишено внимание, ако страдате от сезонни алергии.

Лавандула
Лавандулата е популярна ароматна билка, която се използва в продукти за почистване в домакинството и често се използва в ароматерапията за депресия. Поглъщането на лавандула с чайове или добавки също може да помогне за облекчаване на болки в стомаха и други храносмилателни проблеми. Тази билка работи най-добре в маслена форма, където има някои странични ефекти. Когато прекалено много от нея е приета, тя може да предизвика главоболие. Има също и малки количества естествени хормони и не трябва да се дава на деца.

Превара
Превара е природен лек за хора, които страдат от странични ефекти, свързани с хипертония и тревожност. Преварата е силен естествен мускулен релаксатор и може да помогне за лечение на заболявания от неспокойни крака и безсъние до скърцане със зъби. Като такава, преварата причинява значителна сънливост и е най-добре да се използва късно вечер. Когато търсите  превара като добавка или за чай, е важно да сте сигурни, че избирате правилния вид. Има множество подвидове на превара и само scutterlaria lateriflora е за облекчаване на стреса.

Корен от валериан
Коренът от валериан е един от най-популярните естествени средства за сън. Често работи в комбинация с маточина. Може да помогне при мигрена, стресови разстройства и дискомфорт в коремната област. Използва се и за да помогне с болки в ставите и е естествена алтернатива на обезболяващи лекарства за бременни жени. Няколко проучвания показват, че 600 мг валериан на ден може значително да намали високо кръвно налягане и депресия, свързана със стрес. Потребителите трябва да бъдат внимателни, когато приемат валериан и да избягват употребата на алкохол, тъй като природните му свойства могат да се комбинират с упойващите ефекти на алкохола и да причинят тежка седация. Това е мощна билкова добавка, която трябва да се използва само за краткосрочно облекчение на тревожност.

Има много различни билкови лечения за безпокойство. Дали релаксация след дълъг ден или лечение на рецидивиращи тревожни разстройства, е важно да говорите с вашия лекар, преди да започнете каквито и да е продължителни процедури. Докато билковите добавки са перфектният естествен начин да сте здрави, те могат да си взаимодействат в непредсказуеми начини с лекарства, които в момента приемате.

 

Автор:  Kelsey Greer

Източник: http://blogs.naturalnews.com/6-herbs-anxiety-stress-relief/

One thought on “Шест билки за облекчение на тревожност и стрес”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *